Екссекретарят на читалището в Благоевград не успя да се пребори с Комисията по досиетата

Бившият секретар на благоевградското читалище Михаил Цонев не можа да убеди съда, че никога не е бил вербуван от Държавна сигурност, не е получавал псевдонима „Център“ и не е предоставял жилището си през периода 1980-1991 г. на ДС агенти, оперативни сътрудници или разузнавачи. След като миналата година Административен съд – Благоевград отхвърли жалбата му срещу решението на Комисията по досиетата, която го обяви за бивш съдържател на явочна квартира, завчера решението на благоевградските магистрати бе потвърдено и от колегите им във Върховен административен съд.

Според съдиите в правомощията на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА е да обявява имената на всички български граждани, за които са намерени архивни документи, без да се съобразява с това дали хората въобще са знаели, че са вербувани, без да проучва дали лицето реално е извършвало агентурна дейност, дали имената му не са вписани в картотеката и в регистрационните дневници без негово съгласие и дали въобще въпросната явочна квартира е била ползвана.

В случая на М. Цонев става въпрос за откриване на името му в регистрационен дневник, картони и протокол от 05.06.1990 г., с който са унищожени личните дела на съдържатели на явочни квартири, включително и неговото, информира „Струма“.

Името на М. Цонев бе обявено от комисията след проверка на кандидатите за съдебни заседатели през 2018 г. В съдебна зала той обаче не успя да представи доказателства за твърденията си, че никога не е имал нищо общо с ДС, поради което сега освен че трябва да се примири с обявяването му за съдържател, трябва и да плати 100 лв. разноски на комисията по съдебното дело.

Междувременно през 2020 г. Министерството на културата го награди за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност с почетния знак „Златен век“, грамота и парична награда.

За разлика от него петричкият стоматолог д-р Кирил Циканделов спечели окончателно делото срещу Комисията по досиетата, в чиито архиви фигурира като секретен сътрудник на ДС – Петрич с псевдоним „Велев“. Комисията 3 пъти огласява досието му – през 2011 г. и 2012 г. като кандидат за кмет от „Зелената партия“ и общински съветник на местните избори в Петрич, и през 2020 г. като съдебен заседател. Делото на стоматолога обаче не е за намерените от комисията документи с неговото име, а за това, че органът е имал право само веднъж да огласи досието му, а той го направил 3 пъти. Законът позволява повече от едно обявяване само ако се открият нови документи, а в неговия случай просто всеки път е повтаряна една и съща информация.

Според д-р Кирил Циканделов досието му е било скалъпено, а той попаднал в полезрението на службите, след като баща му бил осъден като „ръководител на терористична група“ заради това, че обичал македонските песни. След като досието му било извадено за пръв път, той много се огорчил и прекратил кандидаткметската си кампания. Веднага започнал съдебната битка срещу решението на Комисията по досиетата, но загубил делото заради пропуснати срокове за обжалване. Сега решението на Темида, че Комисията по досиетата е имала право да го обяви за секретен сътрудник само веднъж, е малък реванш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *