Експерт: Ваксинационният паспорт ще даде рестарт на туризма

Tуристическият бранш изразява удовлетворение от позицията на българското правителство да се присъедини към група от държави в Европа, която върви към „възможност за рестарт на туризма” посредством пътуване с COVID паспорти. Това заяви изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова в ефира на Нова тв.

По думите й още във втората половина на януари Националният борд по туризъм се е обърнал към вицепремиер Николова с предложение туристическият сектор да бъде приоритетно ваксиниран преди летния сезон, а 24 часа по-късно вече са имали положителен отговор на своето предложение.

„Пътуването не е само избор за почивка. То може да е по делови въпроси или свързано с моменти в личен план.“, категорична бе тя, като допълни, че за разлика от PCR теста, ваксинационният паспорт не се очаква да повлияе негативно на чуждестранния туристопоток кум България. Център за анализи дори е прогнозирал, че ваксинираните работници в туристическия сектор ще имат конкурентно предимство, когато туристите правят своя избор за ваканция.

Припомняме, че „зелен сертификат” ще бъде въведен до три месеца в Европейския съюз за хората, които не пренасят COVID-19, независимо дали са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен PCR- тест. Това решиха вчера късно вечерта лидерите на 27-те страни членки.

Тези удостоверения трябва да съдържат името и датата на раждане на гражданина. По избор може да се въведе пол и личен номер или ЕГН. Трябва да бъде въведен видът на ваксинацията, както и институцията, която е издала сертификата, както и неговата валидност., гласят исканията на Гърция. В южната ни съседка се обсъжда и въвеждането на две „писти” за туристите. Тези, които притежават този сертификат, ще преминават през едната без проблем. През другият коридор ще продължи тестването и задължителното наличие на QR-код.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *