Експерти предупредиха за нова опасност от лавини в Пирин

Значителна е лавинната опасност в алпийски и преходен пояс в Пирин, умерена е в горския пояс. Това съобщиха от Avalanche Bulgaria по информация към 8.30 часа тази сутрин.

В следствие на темепературите и действието на вятъра, вчера навявките бяха силно чувствително. Наблюядаваха се широкоразпространени лавини тип снежна дъска с размери 1-2, включително и такива, причинени от скиори/сноубордисти. Имаме и сходна информация от Мальовица с лавина, предизвикана от човек в това наблюдение, за щастие без последствия, написаха във Фейсбук страницата си от Avalanche Bulgaria.

В последните часове нахлува нов фронт над страната, придружен с валежи и силен до ураганен вятър от юг-югозапад-запад по билата – отчетени са пориви до 26 м/с на връх Мусала. Прогнозата е вятърът да продължи през целия ден с посока югозапад.

Снежна дъска от навят сняг е първият лавинен проблем, който се наблюдава, предава БГНЕС.

Основният ни проблем остават навявки в алпийския и преходния пояс, като върху тези от последните 48 часа с напредване на деня очакваме формирането на нови такива от силния вятър в комбинация със снеговалеж. Изложенията, на които се очаква този проблем са изток-североизток-север-северозапад, особено в стартови зони на лавини. В района над Банско с особено внимание трябва да се подхожда към склонове, каквито са североизточен склон на връх Тодорка, цялата Чаша (Ечмище), дупката към Къркъма и определени ребра със север и северозапад компонента в Бъндеришки улеи.

Снежна дъска от нов сняг е вторият лавинен проблем, за който трябва да се следи.

С напредване на деня и валежите се очаква също новият сняг да е силно чувствителен и да реагира на натоварване. Макар и малко като количество, има условия за снежни дъски в алпийския и преходния пояс и на всички изложения, особено с напредване на деня. Силното априлско слънцето действа и през облаци и дестабилизира бързо снежната покривка.

Експертите от Avalanche Bulgaria напомнят, че когато видим лавина е важно винаги да обръщаме внимание на това дали има следи, които влизат и излизат от нея и колко са те.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *