Експерти: Повишението на тока е разумно, иначе ЧЕЗ, EVN и Energo-Pro ще фалират

Експерти: Повишението на тока е разумно, иначе ЧЕЗ, EVN и Energo-Pro ще фалират

Предложеното от КЕВР повишение на цената на битовия ток с 11,5% е разумно, тъй като в противен случай Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и електроразпределителните дружества (ЧЕЗ, EVN и Energo-Pro) ще фалират.

Това заявиха енергийните експерти инж. Йордан Йорданов и Явор Куюмджиев в предаването „Денят ON AIR“.

„Трябва да се търси разумното, защото КЕВР е независим орган и такива задържания се натрупват. Ако през първите 6 месеца правителството успее да задържи цените в допустими граници, после трябва да търси стабилни решения“, коментира инж. Йорданов.

Според Куюмджиев, АЕЦ „Козлодуй“ ще покрие разликата в регулираната цена на електроенергията.

„На регулирания пазар цената е 106 лв., на свободния тя е 456 лв. Тоест, АЕЦ „Козлодуй“ няма да е на загуба, но няма и да спечели“, илюстрира енергийният експерт в ефира на Bulgaria ON AIR.

Йорданов обаче обърна внимание, че от АЕЦ „Козлодуй“ вече на два пъти се взима авансов дивидент, а законът не позволява трети път – нещо, което кабинетът „Петков“ планира да направи.

„Бизнесът сега иска 217 лв. подкрепа за MWh, докато първата помощ беше 110 лв./MWh и струваше 200 млн. лв. на месец. Служебното правителство тогава взе 400 млн. лв. от АЕЦ „Козлодуй“, за да осигури парите за два месеца. Помощ от 217 лв./MWh ще струва 5 млрд. лв. на държавата само за 2022 г.“, изчисли Куюмджиев и подчерта, че пари за целта няма.

„Няма още бюджет, а в него се предвиждат пари за пенсии, за тунели под „Шипка“ – пари няма, няма как да стане“, категоричен бе той.

По думите на Йорданов няма проблем да се достигне 60-годишна експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, което означава, че България ще е ядрена държава поне още 20 години. Но след това – засега не се предвижда нищо.

„Но преди „Козлодуй“ да излезе от експлоатация след около 20 години, ние трябва да направим други мощности, които да заместят излизащите ТЕЦ-ове в „Марица-изток“. Там са над 3000 MW, които са гръбнакът на нашата енергетика и без тях не можем“, посочи Куюмджиев.

Според него не може да се заместят и „Козлодуй“, и „Марица-изток“ наведнъж – затова ни трябват две атомни централи – и „Белене“, и „Козлодуй“ 7 и 8.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *