Екатерина Захариева: Ще излезем по-силни от кризата, ако сме заедно

– Г-жо Захариева, миналата седмица дадохте положителен тест за COVID-19. Как карате заболяването?

– Имам леки симптоми и както всеки, който преминава през това изпитание, следвам предписаното ми от лекарите. Бих искала да пожелая на всички наши сънародници, които в момента се борят с Ковид-19, бързо излекуване, да вярват в българските медици, а всички останали да се пазят и да бъдат много внимателни.

За съжаление, вирусът не се съобразява нито с предизборни кампании, нито с учебните програми. Редица отрасли от икономиката пострадаха, защото в името на здравето на хората медицинският щаб трябваше да ограничи контактите между хората на обществени места.

– Продължавате ли да работите? Все пак сте водач на листа, а предизборната кампания е в разгара си.

– Ще продължа да общувам с хората и докато съм в изолация – другата седмица например ще организираме две дискусии по видеоконферентна връзка – за това как виждаме развитието на Пазарджишка област и за политиките ни към българите в чужбина, включително и за позицията ни по отношение на Република Северна Македония.

– Вижда ли се краят на тази пандемия?

– Трудно е да се прогнозира, но имаме много основания да сме оптимисти. Светът вече разполага с ваксини и се надявам скоро фирмите производители да започнат да изпълняват доставките си в пълен обем, тъй като от тях зависи спасяването на човешки живот. Надявам се скоро да преодолеем този вирус и да се върнем към живота, който познавамe. Вярвам, че ще се справим – правителството ни е показало, че може да се справя с кризи и сме успявали винаги да излезем по-силни от всяка от тях. Сигурна съм, че и този път ще го направим заедно, и ще успеем бързо да възстановим икономиката си.

– Бизнесът изпитва големи затруднения по време на пандемията. Как правителството му помага да преодолее тези тежки месеци?

– За съжаление ограничителните мерки в целия свят се отразиха на редица дялове от икономиката.

Най-много пострада туристическият бизнес, хотелиерите и ресторантьорите. Правителството ни бе едно от първите в Европа, които приеха мерки в подкрепа на тези предприемачи.

По мярката 60/40 до момента са платени 831 милиона лева за компенсации за запазване на около 300 000 работни места. В секторите, които са най-пострадали хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм, успяхме да запазим 30 000 работни места, като до момента са изплатени 117 млн. лева.

По мярката 75/0 за затворени бизнеси са платени 20 200 000 лева за 43 215 работници и служители.

Знаете, че заради карантината у дома останаха и много възрастни хора, които нямат близки и роднини, за да ги снабдяват редовно с необходимите за тях продукти.

Близо 41 000 души от уязвимите групи получават доставки на храна и други продукти или почасови грижи в дома. На последното си заседание правителството отпусна и еднократна помощ от 300 лева за всички ученици, които през новата учебна година започват първи или осми клас.

Знаете, че родителите обикновено изпитват затруднения да подготвят първолаците за първия учебен ден, а в осми клас за първи път учебниците трябва да се платят от родителите – за това и усилията ни са насочени към тях.

Отпуснахме и 105 млн. лева за изплащане на добавката от 50 лева към пенсиите за април на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии. Всички около 2 100 000 пенсионери получават тази добавка към пенсиите си от месец август миналата година.

– Вие сте водач на листата на ГЕРБ и СДС в Пазарджик. За какво ви питат хората?

– Като всички останали български граждани, те се интересуват как може да се подобри техният живот и какво ще направим в тази посока. В нашата област например земеделието е важно и повечето фермери отдавна работят успешно по Програмата за развитие на селските райони. Отделно разчитат и на директните субсидии – за миналия мандат земеделието в областта бе подпомогнато с 263 милиона лева.

Едва ли някой би оспорил твърдението, че в Пазарджишко се отглеждат най-вкусните зеленчуци и ние от ГЕРБ ще направим всичко възможно, за да стимулираме още повече производството на биохрани. Това може да постигнем, като насърчим земеделските стопани да въведат най-новите технологии в своите стопанства и като им осигурим модерно и достъпно напояване.

Създадохме добра традиция с фермерските пазари и ще се опитваме още да скъсим веригата до крайния потребител, за да може всеки българин да има на трапезата си качествена и полезна храна, произведена в България.

Продължаваме работата си и по подобряване на пътната инфраструктура. Това не е лека задача: агенция „Пътна инфраструктура“ стопанисва 753,204 км републикански пътища на територията на област Пазарджик. През изминалия мандат вложихме 173 581 657 лв. в ремонти на шосейната мрежа в областта и резултатите се виждат. Никога в историята на страната ни не са инвестирани толкова средства в пътна инфраструктура.

Хората много се интересуват и от подобряването на ВиК инфраструктурата в цялата област – ще продължим да работим и за това.

– Вие сте външен министър. Предполагам, че хората не се интересуват толкова от външна политика?

– Ще ви изненадам и опровергая. Когато се разхождам из Пазарджик, десетки хора ме спират и ме питат не само за вътрешна, но и за външна политика, например за позицията ни по отношение на Република Северна Македония. Бих поканила моите колеги от правителството в Скопие да чуят мнението на хората – българите приемат съседите си от Северна Македония като най-близки, но непрекъснато ни напомнят, че няма да приемат компромиси с тяхната държавна доктрина, основана върху омразата към България и нашия народ. Оптимист съм, че в отношенията ни скоро ще настъпи моментът, в който ще спрем да използваме общата ни история за пропаганда, а заедно ще гледаме напред. Няма съмнение, че мястото на Република Северна Македония е в Европейския съюз и ние всички искаме това.

– Какво ще пожелаете на хората?

– Най-вече да бъдат здрави. И да знаят, че те държат в ръцете си бъдещето на България и властта е тяхна – те ще определят на 4 април в каква посока ще се развиваме в следващите 4 години. Предизборната кампания е в разгара си, но вместо представяне на програми и на идеи, все по-често наблюдаваме популизъм във всякаква форма. Ние от ГЕРБ не водим такава кампания. Ние имаме какво да покажем. Вярвам в разума на моите сънародници и съм сигурна, че ще вземат най-правилното решение.

„Марица“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *