Езеро, което предлага изживяване като ходене по луната

Езеро, което предлага изживяване като ходене по луната

Разположено на северния бряг на остров Корон във Филипините, езерото Баракуда предлага уникално гмуркане. Каквото и да е името, няма страх от баракуди, идващи от дълбините. То е кръстено на огромния скелет на баракуда, намерен там.

Но Баракуда все още крие изненади. Езерото, наричано още Лулуюан заради кристално синята вода на повърхността, е топло 28 градуса по Целзий, но на дълбочина от около 13 метра температурата се променя драстично и се повишава до 38 градуса по Целзий, за да бъде отново студено на дъното.

Причината за това е смесването на прясна и солена вода в езерото, а тънката граница, която ги разделя, се вижда ясно на две места: на 4 и 14 метра. Тези, които са го видели, казват, че изглежда като дълго, тънко, тъмно сиво хоризонтално торнадо в далечината.

В комбинация с варовиковите форми, които се издигат от дълбините и продължават над повърхността, се създава почти нереална гледка.

Усещането от опознаването на топлите и студените части на езерото се описва от водолазите като безтегловност, сякаш се разхождате по луната.

Но освен това „астронавтско“ изживяване, една от специалните характеристики е специфичното пясъчно дъно, което се смесва с калта, създавайки копринена повърхност. На дълбочина от приблизително 34 метра водата се променя от синя в кафява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.