Една ябълка дневно сваля риска от диабет с 28%

Прочутата фраза „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“ се е родила през 1913 г. и се основава на поговорка от Пемброкшир, възникнала през 1866 г.

Добавянето на ябълки към менюто може да помогне наистина за подобряване на няколко аспекта от здравето. Една от ползите при консумацията им е, че плодът е питателен и често се използва в диети. Една средна ябълка от 182 грама съдържа 25 грама въглехидрати, 4 грама фибри, 14% от необходимия дневен прием на витамин С, както и останалите елементи – калий, витамин К, мед и витамините A, E, B1, B2 и B6. Редовната консумация на ябълки помага при предотвратяването на запек и различни стомашни заболявания. Ябълките са полезни за сърцето.

Консумацията им се свързва с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Една от причините може да е, че те съдържат разтворими фибри – вида, който може да помогне за понижаване на нивата на холестерола в кръвта. Ябълките могат да ни предпазят и от развитие на диабет тип 2. Една ябълка на ден понижава с 28% риска от диабет тип 2 в сравнение с яденето на никакви ябълки.

Дори яденето само на няколко ябълки седмично има подобен защитен ефект. Възможно е полифенолите в ябълките да предотвратяват увреждането на тъканите на бета-клетките в панкреаса ви. Бета-клетките произвеждат инсулин в тялото и често се увреждат при хора с диабет тип 2. Плодът има и пребиотични ефекти. Съдържанието на пектин, вид фибри, е причината да действа като пребиотик.

Ябълките са полезни при анемия, тъй като са богат източник на желязо. Анемията е недостиг на хемоглобин в кръвта, който може да бъде установен чрез увеличаване на приема на желязо, което е неразделна част от метаболизма на червените кръвни клетки. Могат да ни предпазят и от две от най-страшните болести – на Алцхаймер и Паркинсон.

Ябълките увеличават количеството ацетилхолин в мозъка, което е свързано с концентрация, разрешаване на проблеми и памет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *