Една четвърт от българите одобряват действията на Путин в Украйна

58,8% от българите твърдят, че по-скоро не одобряват действията на Владимир Путин в Украйна. 23,3% обаче не крият, че по-скоро одобряват тези действия. Във втората група са представени най-вече по-възрастни хора, респективно привърженици на политически сили, които са традиционно в по-голяма степен проруски. Това са част от изводите от независим сондаж за информационната среда в България, проведен от „Галъп интернешънъл“.

Тревожни данни

От проучването става ясно, че в контекста на руската инвазия влиянието на фалшивите новини расте, а българите са осезаемо скептични към медийната информация за войната, която достига до тях. 50,7% са на мнение, че информацията, която медиите в България оповестяват за войната в Украйна, е като цяло по-скоро недостоверна. Като по-скоро достоверна я окачествяват 25,9%, а останалите се колебаят.

Според авторите на изследването данните будят тревога по отношение на цялостното доверие в медийната среда. От проучването става ясно и това: цели 35% от анкетираните свидетелстват, че всеки ден или почти всеки ден срещат новини, които могат да определят като фалшиви.

Къде се информират българите

Сред източниците на информация първо място заема телевизията – 53,1% от запитаните я посочват като основен източник. На второ място се нареждат социалните мрежи, като сред младите хора те са категорично на първа позиция. От българските телевизии като най-обективна се възприема обществената телевизия (32,5%), следвана от големите частни телевизии (28,1%) и по-малките частни телевизии (15,9%). Като цяло българските медии са предпочитани пред чуждестранните – 39% се доверяват на българските медии, докато 28,3% биха предпочели чуждестранни източници на информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *