Единодушно: БСП връща мандата! Изборите са на прага ни

БСП ще върне третия мандат за съставяне на правителство още при връчването му на 5 май от президента Румен Радев. Това решиха членовете на Националният съвет на партията и парламентарната група на съвместно заседание на „Позитано“ 20. Предложението е било подкрепено със 108 гласа „за“ и 5 „въздържали се“.

Връщане на мандата бе и предложението на Изпълнителното бюро, което внесе за обсъждане в пленума 3 варианта. Дискусията на пленума обаче се завъртя около това дали това да се направи бързо или да се изчака 7-дневният срок.

Накрая Корнелия Нинова обобщила, че за 5 дни няма да може да се прокарат политиките, които БСП предлага, и нямало логика да се бави мандата.

„Напълно разбираме отговорността пред България и пред народа си. И ви уверявам, че Националният съвет ще вземе най-доброто решение за отечеството и за хората“, заяви днес на празника за 1 май лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Изразявам пред нас опасение, че загледани всеки в своята малка, егоистична партийна битка, ще пропуснем голямата промяна. Защото днес на България трябват не партийци, а държавници. И мисля, че смело, отговорно и честно, можем да кажем, че ние имаме своята визия как да се развива България“, допълни тя.

Над три часа продължава заседанието на Националния съвет на БСП, на което социалистите решават дали да приемат или върнат мандата на президента за съставяне на правителство, който се очаква да бъде връчен от президента Румен Радев на 5 май. А преди това левицата отбелязва Деня на труда.

В Борисовата градина в столицата с митинг-концерт под наслов „Достоен труд – достоен живот“, организиран от Националния съвет на БСП, Градския съвет на партията, в-к „Дума“ и младежкото обединение на БСП.

Днес партията отбелязва и 130 години от организираното социалистическо движение в страната.

Нинова заяви, че Националният съвет на БСП ще вземе най-доброто решение за България.

На митинг-концерта тя посочи, че „моделът Борисов“ все още не е разрушен и призова за общи усилия политическите партии това да се случи. Нинова заяви, че БСП са подали ръка на новите партии в парламента, но не пропусна да отбележи, че част от действията им са учудващи.

По-рано днес тя посочи три варианта – връщане на мандата, съставяне на правителство с лидер Корнелия Нинова или предлагане на кабинет с ограничен мандат, който ще има предимно експертен състав

Преди това депутатът Борислав Гуцанов – член на Изпълнителното бюро на социалистите, коментира за „Хоризонт“, че БСП ще подходи отговорно, но не се плаши и от предсрочни избори: „Категорично БСП е готова за предсрочни избори. Това няма да ни изненада“.

Преди важните решения този следобед БСП отбеляза 1 май в Борисовата градина в столицата с митинг-концерт под наслов „Достоен труд – достоен живот“. Организиран бе от Националния съвет на БСП, Градския съвет на партията, в-к „Дума“ и младежкото обединение на БСП.

Депутатът Явор Божанов коментира, че решението за мандата ще бъде взето след сериозен дебат: „Сега всички колеги ще кажат своето „за“ и „против“. Знаем, че е много трудна ситуацията, много деликатна от една страна в тази криза – икономическа, Covid, здравна, не би трябвало да добавяме и политическа криза. От друга страна основните политически играчи обявиха вече, че никой с никой не иска да работи като сърдити деца. Трудно е, ще вземем най-отговорното решение“.

Кирил Добрев, член на Националния съвет е на мнение, че Корнелия Нинова ще трябва да може да убеди, че е в състояние да излъчи кабинет, премиер и програма за управление

„Г-жа Нинова се готви за този миг 5 години. Ако към този момент не е подготвена, тя никога няма да бъде подготвена друг път“.

През седмицата от ГЕРБ призоваха социалистите да върнат мандата, а от ДПС и „Демократична България“ отказаха подкрепа за евентуален кабинет с мандата на БСП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *