Европейската агенция по лекарствата успокои: Ваксината на „АстраЗенека“ е безопасна!

Европейската агенция по лекарствата успокои: Ваксината на „АстраЗенека“ е безопасна!

Европейската агенция по лекарствата установи, че ваксината на „АстраЗенека“ е безопасна и ефективна и предпазва от COVID-19. Тя не е свързана със случаите на тромбоза, установени в някои страни в ЕС. Това заяви на пресконференция директорката на Европейската агенция по лекарствата Емър Кук.

Ваксината демонстрира поне 60% ефективност в борбата с коронавируса. Емър Кук заяви, че когато се ваксинират милиони хора, винаги има риск от странични реакции.

Позицията на Агенцията е, че ползите от употребата на ваксината са много повече, от потенциалните вреди.

Регулаторът започна проверка след като жена в Австрия почина няколко дни след имунизация. Заради фаталния случай няколко европейски държава временно спряха използването на ваксината. У нас употребата също спря превантивно и също тече проверка около смъртен случай.

От своя страна, СЗО призова да не се спира имунизацията, а производителят на ваксината изтъкна, че в Европа са поставени около 17 милиона ваксини, а разследваните случаи на тромбози са около 40.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обяви, че директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов ще разясни на брифинг по-късно днес как ще се процедира с продължението на ваксинацията с „АстраЗенека“ в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *