Евролидерите решени: Трябва ни сертификат за ваксинатa!

Европейските лидери са се обединили относно необходимостта от въвеждане на сертификат за ваксинация срещу коронавирус, но Блокът ще се нуждае от три месеца за подготовка. Това съобщи германският канцлер Меркел по време на пресконференцията си след края на първия ден от двудневната виртуалната среща на върха на ЕС.

Според канцлера такива сертификати първоначално ще бъдат разработени от всяка държава членка, като по-късно Европейската комисия ще ги направи единен документ. Това, заедно с допълнителна информация за гражданите, ще направи възможно пътуването в рамките на блока и би могло също така да позволи на гражданите на други държави да пристигнат в ЕС, отбеляза Меркел. В Германия вече е взето решение за издаване на сертификатите.

Меркел по-рано коментира и съществуващия проблем с ваксините. „В момента има проблем с приемането на ваксината на AstraZeneca“, призна Меркел. В интервю за германския вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ Меркел призна, че ваксината е отхвърляна от тези, които имат опасения за ефективността и безопасността й след лоша публичност.

По думите й ваксината е надеждна, ефективна и безопасна, одобрена от Европейската агенция по лекарствата и препоръчана в Германия да се прилага върху хора на възраст до 65 г. Всички органи ни съобщиха, че можем да се доверим на тази ваксина. Докато има недостиг на ваксини, както е в момента, не можете да избирате каква ваксина да се поставя, подчерта канцлерът. Запитана дали доброволно би си поставила ваксината, Меркел отговори: „Аз съм на 66 г. и не принадлежа към препоръчаната група за AstraZeneca“.

По думите ѝ, ваксинирането срещу коронавирус най-вероятно ще се превърне в редовна практика в следващите години. Това ще се наложи заради новите щамове на вируса.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен бяха по-уклончиви по темата на общата си пресконференция, като обявиха за приоритет в момента доставката на ваксини. Те засегнаха и темата за сертификатите, като обаче настояха, че ще са нужни месеци първо за уточняване на формата и информацията за притежателите на паспортите, както и че по този въпрос трябва да се произнесе науката, а не политиката.

За момента е ясно, че ограниченията за пътуване остават в сила.

До три месеца се очаква ЕС да бъде технически готов за въвеждане на единен номер за хората, които са ваксинирани срещу COVID-19, преболедували са или са дали отрицателна проба при изследване. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след вчерашното онлайн заседание на Европейския съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *