Евдокия Манева: Сечта се ползва предизборно, наводненията бяха предизвестени

– Г-жа Манева, защо се получиха наводненията в Карловско, да не забравяме, че голямото беше предшествано от друго, с по-малки мащаби?
– По официална информация още търсят причините, дано някой ден ги огласят, за да знаем как да се предпазим. Практиката досега показва, че нито веднъж не беше дефинирана причината за подобни бедствия. Сега също са разнопосочни мненията, всяка институция прави свое разследване. Очевидно, причините са комплексни. Има грешки на Агенцията по горите, на Министерството на околната среда, на кметовете, които доста формално изпълняват някои от задълженията си. Поне за това говори гледката от тези наистина нещастия – купища дървета, тонове пясък. Доста предпазливо започнаха да съобщават, че има сериозни пропуски в поддръжката на руслото на реките, не са били поддържани дигите, а те не са случайно изградени. Знае се, че тази река и притоците стават доста буйни при обилни валежи. И „Напоителни системи“ не си гледат работата. Едно безхаберие, което цари в България. И едва когато се стигне до подобно бедствие, за което плащат обикновените хора, уви, започват да се търсят причините. Суматохата трае месец-два и после постарому.

– И чакаме новото бедствие?
– Специалистите знаят отлично, че теренът над Карлово и останалите населени места е бил винаги опасен от гледна точка на наводнение. Преди повече от 100 години там става доста оголено заради безразборна сеч плюс масова паша на кози и овце. В резултат имало постоянни наводнения. През 1904 година стартира масово залесяване и това е спряно. За да се стигне до последните събития. Сега слушам институциите – нямало незаконна сеч. Въпросът е не дали е законна, а дали този терен позволява такъв обем сеч. Да не забравяме и големите пожари в района. Те водят до голи сечи, но отново е нужно залесяване. Отделно след сеч не се почиства. Непочистени клони, дървета в коритата. Въобще Агенцията по горите е държава в държавата, която управлява много важен ресурс. Държи в подчинение хората от малките населени места, защото им осигурява топлото под зимата. Около избори започват забавяния, започват кандърмите кой ще получи първи дърва, естествено, срещу гласуване за определена партия. Ако забелязвате, всяко ново правителство започва промени в Горското. Службите на цели региони като Родопите и Делиормана са подчинени на ДПС, това не е тайна. Те ръководят всички ловни стопанства. Агенцията се управлява непрозрачно. По правило там се назначават зависими хора или от партии, или от бизнеса с преработка на дървесина.

– Ясно се видя на първото наводнение как единият мост беше буквално покрит от боклук, изхвърлен от човешка ръка?
– Изключително важна тема. Това е една от основните причини. Тук вината е в Министерство на околното среда и кметовете, но най-вече на манталитета на българина. Нищо не може да се промени в нашето съзнание! Ние сме неорганизирани, мърляви хора, които не осъзнаваме колко важно е да бъде чисто около нас. Да не говорим за реките, защото това е безценен ресурс. Хвърляме в тях всякакви боклуци, а после се чудим защо се получава така. Не че виждам сила, която ще пречупи манталитета ни, но не се и прави достатъчно. Когато някой не разбира от добро, трябва тояга. Тоест, хората да бъдат санкционирани. Гледах репортаж от „Аспарухово“, където се случи трагедията отново след наводнение. Показаха как е направен канал с европейски пари, всичко е красиво и чистичко, няма вече никакъв риск. Но камерата даваше само края на канала, където се влива в морето. За миг обективът показа горната част, където имаше незаконни постройки и сметища на ромската махала. И какво се оказа – гледката е същата: боклук до боклука. Кметът се оправда, че два пъти на година почиствали. Кмете, ама твоята работа е да не допускаш замърсяване. Ами ако стане наводнение между двете почиствания!

– Как да глобиш тези хора, като ги знаем, че са масово безработни, доста нямат адреси. И не говорим само за роми, а и доста българи живеят, уви, по доста скотски начин?
– Същите тези хора, когато отидат да работят в Германия или Испания, много стриктно спазват правилата. Защото веднага си получават наказанията. Сред самите тях има много свестни хора, които трябва да бъдат използвани. Има подход към тези проблеми. И да, не е проблемът само в ромските махали. Човек, като види Перловска река в центъра на София, се хваща за главата.

– Добре, но винаги накрая опираме до пари – кметовете искат от държавата, че няма в общината, държавата твърди обратното. Къде е истината?
– Това оправдание е безсмислено, защото парите никога не стигат – както в едно семейство, така и в държавата. Ние имаме два сериозни пропуска. Парите не са изразходвани ефективно – една част се крадат, надписва се, влагат се некачествени материали. Второто, доста неща могат да се правят доброволно – почистване на реките, разяснителни кампании сред хората. Защото, стигне ли се до бедствие, колкото и пари да се отпуснат, няма да заличат страданието. Българинът трябва да знае, че от него зависи чистотата. Нека иде да почисти реката и да види със собствените очи какви безобразия са допуснати. Точно кметовете са отговорни да привлекат хората с кампании.

– Потопът показа и друг проблем – не трябва ли да има отново Министерство на бедствия и аварии, за да се знае ясно при проблем кой трябва да отиде на терен, да чисти и т.н.?
– Не знам дали трябва да има министерство, но наистина в първите дни се видя, че няма единни действия. Мине областен управител и каже нещо, после министърът друго, дойде втори министър. Всичките се изредиха за PR акции, но не стана ясно кой ръководи. Снимаха кмета, после едно момиче разпределяше доброволци. Не стана ясно наистина коя е институцията. Би трябвало да има в законите текст за подобни случаи. По принцип във всички страни Пожарната като структура организира всички останали звена и ръководи всички акции. При нас това го няма. В Германия, например, тези звена са подчинени на местната власт и не чакат нареждания от горе. Това е удачен вариант, защото в противен случай ставаме свидетели на бавно разчистване. Ние много подценяваме управлението на риска, а има такива планове, но не се изпълняват. Постоянно се прехвърлят отговорности за състоянието на малки язовири, за ремонтите на големите. Създадоха държавна компания, съвет към екоминистерството и какво ли не, но се получиха сложни управленски връзки, без да е ясно кой на финала носи отговорност. И това е предпоставка да се прехвърля вината, делата да се точат с години, ако някой въобще заведе такива.

– Кои са екологичните бомби, които цъкат в България и трябва да бъдат решени, независимо от резултата на 2 октомври?
– Няма само една тема, защото еднакво важни са и въпросите с наводненията, и с горите, и със застрояването на крайбрежието ни и защитени територии. Тези въпроси са отразени в приети стратегически документи. При наводненията те са два. Първият е Единната националната стратегия за адаптиране към климатичните промени. Това е реален проблем и последното наводнение го доказа. Не сме застраховани от обратното – рекордни суши, които видяхме в Европа през лятото. В тези документи ясно е написано кой какво трябва да прави, за да бъдат ограничени последствията. Някой нещо да е казал за този план! Не! Приемат се документите с фанфари, отчитат се европейски пари. Това още през 2019 г. И нищо! Отговор трябва да даде министърът на околната среда, министърът на земеделието, всеки от кметовете. Интересно е да питате тях кои са най-важните теми в техния район. Всичко това е описано и приоритизирано. Просто трябва да се изпълняват, а след това отчитат през обществото прозрачно и гласно.

в. „Марица“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Приключи завинаги с Блатечки! Това ли е новият на Диляна Попова?
Next post Най-богатата вдовица в България посетила тайно страната