Д-р Цветанка Иванова: Тази пандемия още дълго ще ни люшка

Настъплението на „Делта” варианта на Ковид-19 продължава с пълна сила в Пиринско. От 94 изследвани пациенти вчера, които са били с оплаквания, пробите на 57 са положителни, т.е. повече от половината, заяви за в. „Струма“ началникът на микробиологичната лаборатория на МБАЛ – Благоевград д-р Цветанка Иванова. Това са нови случаи само в една лаборатория, но не по-различна е кривата на разпространение и в останалите лицензирани лаборатории, която продължава да се покачва.

„Очаквам, че във вторник бройката на заразените ще бъде много по-голяма. Обичайно хората със симптоматика устискват през почивните дни и си правят изследвания в понеделник. В събота и неделя работят и по-малко лаборатории, което обяснява по-малкото отчетени нови случаи. Освен това кодировчиците на лабораториите също почиват през уикенда и качват всички данни в националната информационна система в понеделник.

Най-тревожното е, че болниците са пълни, лекарите са под огромна преса, а сме едва в началото на ноември. Тази четвърта вълна на Ковид-19 е много по-продължителна и по-тежка в сравнение с предишните. Според мен още катерим върха и не сме достигнали платото. Трябва да бъдат взети много по-сериозни мерки, за да ограничим заразата, в момента сме като в „разграден двор“.

Опасявам се, че ще има и друга вълна, тъй като вирусът мутира и се мултиплицира, заразява както неваксинирани, така и ваксинирани. Ще се стигне до подсилващи ваксини и най-вероятно до имунизация през 6 месеца, за да сме сигурни, че ще бъдем защитени. Още дълго ще се люшкаме в тази пандемия“, прогнозира д-р Иванова, която е специалист имунолог и вирусолог.

Ситуацията в болниците в Пиринско продължава да е тежка – според последните данни от РЗИ над 364 са заетите легла с пациенти с коронавирус, като 17 от тях са на интензивно лечение. Пак според данни на РЗИ към вчерашна дата в седемте болници в областта има общо 63 свободни легла за неусложнени случаи и само 4 за усложнени – в реанимация, но картината е динамична и се променя за часове, а все повече хора признават, че търсят „връзки“ за хоспитализиране на техни близки.

Числото на заразените вече е 841 на 100 000 души население за 14 дни. Под домашна карантина са 4671 лица. Общият брой ваксинации са 98 727, като със завършен курс са 52 668, а поставените бустерни дози са 427.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *