Д-р Тачова: Хората получават SMS с определен ден и час за ваксиниране, а личните лекари не са информирани

Проблемът с недостига на ваксини за общопрактикуващите лекари се задълбочава. Не стига, че броят на ваксините е крайно ограничен, но възникна и объркване с електронния регистър, в който се записват желаещите за имунизация.

„Оказа се, че хората получават SMS с определен ден и час за ваксиниране, а личните лекари не са информирани. С този проблем се сблъскала общопрактикуващият лекар д-р Дафина Тачова, която е и председател на регионалната колегия на БЛС – Благоевград. Ето какво споделя тя пред в. „Струма”

„Всеки ден ми звънят хора да ме питат кога ще се ваксинират. Ние правим списъци на желаещите, но сега се оказа, че в електронния регистър при нас са записани други кандидати за имунизация с определен ден и час, за което ние не знаем. Отделно ни звънят хора, които питат кога ще има доставки на предпочитаната от тях ваксина. Ако не се регулира координацията с националния електронен регистър, личните лекари ще бъдем изправени пред огромно затруднение. На никого не сме отказали имунизация, стига да има ваксини. Днес съм получила 5 флакона с ваксините на „АстраЗенека“ от РЗИ. Доколкото разбирам, това е всичко, което ще получим за тази седмица. Някои колеги са получили по 1- 2 флакона, както беше и при първата партида”,, заяви д-р Тачова.

Около 300 души са ваксинирани срещу Ковид-19 от лекарите в нейната групова практика след договорка с Министерството на здравеопазването да работи като „зелен коридор“. Отделно от това екипът на д-р Тачова пое ваксинацията и на учителите от Благоевград, като 88 от тях ще получат втора игла през месец май.

На фона на дефицита с ваксините броят на болните стремително расте. Ковидните отделения в болниците в Пиринско са пълни, а от вчера в МБАЛ – Благоевград започна прием на пациенти с усложнения и в неврологично отделение, като повечето от леглата и там са заети. 30 са болните във вътрешно отделение, 22-ма в инфекциозно, 13 в „УНГ“, 11 в хирургично отделение на държавната болница.

126 са новозаразените с коронавирус за последното денонощие в Пиринско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *