Д-р Симидчиев: Ако Омикрон протича тежко, имаме проблем

Д-р Симидчиев: Ако Омикрон протича тежко, имаме проблем

Повишаване на темпа на ваксинацията е един от приоритетите на новото правителство. Премиерът Кирил Петков обяви, че ще въведе „зелен сертификат“ за достъп до сградата на МС и ще търси възможност да наложи този принцип да важи и за други държавни институции. Здравният министър пък временно спря сливането на Педиатрия и болница „Лозенец“.

Народното събрание трябва да бъде обхванато от изискването за зелен сертификат. Това призова пред БНТ депутатът от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев. Той каза, че това може да стане, ако министърът на здравеопазването Асена Сербезова промени заповедта, която изключва НС и администрацията от изискването за зелен сертификат. В противен случай „Демократична България“ има готово предложение за гласуване в пленарна зала.

Вариантът Омикрон ще има по-бързо разпространение, ако протече по-леко, той може да е едно от решенията за излизане от COVID кризата. Ако протича по-тежко – ще имаме голям проблем, каза д-р Симидчиев. У нас все още няма доказан случай на новия вариант.

Данните от Южна Африка показват, че протича по-леко, но там населението е от предимно по-млади хора, затова не могат да се правят сравнения с Европа.

По думите на Симидчиев правят твърде малко изследвания за появата на Омикрон в България, което е предпоставка вариантът да не бъде открит навреме у нас. Според него, рекордната смъртност в Европа е умора от мерките.

Симидчиев изрази съжаление, че чисто медицински проблем се е превърнал в политически, с което се разделят хората и се настройват едни срещу други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *