Д-р Миндов: Много хора със симптоми дават отрицателни проби

„Доста от пробите на симптомни хора, които назначих вчера, са отрицателни, не мога да разбера какво се случва. При други вируси обаче симптомите отшумяват след 1-2 дни, а тук протрахират и към третия ден, дори и при първи отрицателен тест, тогава излизат положителни тестове“. Това каза пред bTV д-р Георги Миндов, председател на софийското сдружение на общопрактикуващите лекари.

Той добави, че важното в момента е да не се допуска препълването на болниците.

Д-р Миндов допълни, че към днешна дата личнит елекари не изписват безплатни лекарства за COVID-19 и отбеляза, че днес трябва да се проведе среща по темата с НЗОК.

„Това обаче не са лекарства за лечение на COVID-19, а лекарства за лечение на усложненията на COVID-19. За лек и умерен коронавирус нито един от тези медикаменти не може да се използва“, обясни той.

Д-р Миндов коментира и казуса със споровете между БЛС и НЗОК и призивите за оставка на управителя на Здравната каса д-р Петко Салчев.

„Трябва да се види колко са неусвоените пари по бюджет – около 240 млн. лева по първоначални данни и да се изработи методика при кого да отидат. Идеята е справедливо да бъдат разпределени тези средства на база извършен труд“, обясни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *