Д-р Маджаров: Не можем да затваряме насила свободни и информирани хора

Коронавирусът не е заболяване само на възрастните, това е факт още от средата на миналата година. Процентът на подмладяване на заразените все повече се увеличава. Това заяви д-р Иван Маджаров, който е председател на Българския лекарски съюз.

„Продължаваме да се обучаваме и всеки ден научаваме нови неща за коронавируса. Със сигурност при децата вирусът протича много по-леко, всичко зависи и от особеностите на организма на всяко дете, при някои може да се получат усложнения“, коментира Маджаров пред БТВ.

Според него в момента здравните власти се справят с овладяването на заразата.

„Справяме се, вървим една ритмична посока напред. Здравната система е натоварена, но адаптирана, за разлика от първите месеци на пандемията, когато бяхме изправени пред нещо неизвестно“, каза той.

Относно връщането на мерките, той смята, че всеки трябва сам да прецени дали да излиза или не, а не някой да му го налага.

„Защо е необходимо някой на сила да го затваряме, след като има достатъчно информация за това какво ни заобикаля и всеки може сам да си вземе решение. Не можем да го приложим, пълен локдаун, ние сме свободно общество. Не можем да се сравняваме с Азия и Китай, тъй като там са съвсем различни порядки, ние не искаме да живеем в казарма“, коментира още той.

Той е категоричен, че няма опасност от странични ефекти от поставената партида на ваксините на Астра Зенека, която бе временно спряна в някои страни в ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *