Д-р Кирил Циканделов спечели дело в Административен съд срещу Комисията по досиетата

Петричкият стоматолог д-р Кирил Циканделов спечели дело в Административен съд – Благоевград срещу Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Той атакува в съда решение на Комисията по досиетата от 29.09.2020 г., с което е обявен за секретен сътрудник на ДС – Петрич с псевдоним „Велев“ след направена справка на съдебните заседатели в Окръжен съд – Благоевград, за какъвто бил предложен д-р Циканделов. На практика това решение било трето поредно, след като през 2011 г. и 2012 г. той бил кандидат за кмет от „Зелената партия“ и общински съветник на местните избори в Петрич, и тогава била извършена проверка от страна на Комисията по досиетата.

Оттогава насам д-р Циканделов води съдебна битка, за да докаже, че не е бил агент на ДС, като последното от делата е разгледано от съдия Димитър Узунов, пише „Струма“. След анализ на доказателствата съдията обявява решението за нищожно. В мотивите си той посочва, че комисията не е разполагала с правомощието да се произнесе за пореден път (трети) по принадлежността на същото физическо лице, след като вече го е направила с решения от 2011 г. и 2012 г., които са влезли в сила, тъй като не са оспорвани. Комисията е в правото си да постанови последващо решение по отношение на едно и също физическо лице, независимо от това в какво качество, единствено и само в хипотезата на чл. 28 от Закона – когато се появят нови доказателства, категоричен е съдия Узунов и обявява решението от 2020 г. за нищожно.

Д-р Кирил Циканделов се свързал със „Струма“, за да изкаже благодарността си към съдиите от АС – Благоевград. Той твърди, че досието му е било скалъпено и продължава битката си да го докаже. По думите му попаднал в полезрението на ДС още от гимназията в Петрич и особено след като баща му бил осъден като „ръководител на терористична група“ заради това, че обичал македонските песни. Ето част от предисторията, разказана от д-р Циканделов:

„През 1971 г. организирах стачка в петричката гимназия срещу макаренковския метод на образование. Изкарах учениците от всички 10-и класове на площада, облечени цивилно, носихме китари. Предложиха ме за изключване, но след това само ми намалиха поведението. Успях да завърша 11-и клас и ме приеха за студент по медицина в София. В 3-и курс бях изключен, защото баща ми беше осъден. Заминах за Пловдив да копая тухли и станах мозайкаджия. Кандидатствах за втори път медицина и бях приет за студент с отлични оценки по биология и химия в Медицинска академия в София.

Останах да уча в Пловдив, след като си разменихме местата с една пловдивчанка, която бе приета за студентка по медицина. До ректора бяха изпратени доноси срещу мен, че съм „враг на народа“, но тогава за мен се застъпи зам. деканът и успях да завърша. През 1982 г. влязох в казармата в Русе, служил съм заедно с настоящия депутат от БСП д-р Георги Михайлов и ген. Мутафчийски. В казармата бях разжалван заради „тъмната ми биография“, както се изрази ген. майор Коен, и бях изпратен в Елхово. Оттам ни изпратиха на мисия на Кримския полуостров, където пристигна руският маршал Куликов, главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на държавите участнички във Варшавския договор. Беше дошъл, за да види изградената военна полева болница, в която бях и аз. Като ме видя, че съм без пагони, ме попита защо. Разговаряхме и впоследствие бях възстановен като капитан.

Получих предложение да се обучавам в Генералщабната академия в Москва, но отказах. Не приех и работа като военен лекар в болницата в Сливен. И оттогава насам работя като стоматолог в Петрич. След промените станах общински съветник от БСП, не исках СДС, защото там отидоха много комунисти.

След това станах независим съветник. За досието научих, когато през 2011 г. се кандидатирах за кмет от „Зелената партия“ на Александър Каракачанов. Удариха ме с досието-компромат, бях много огорчен и се отказах от участие в изборите на 11-ия ден от кампанията. Започнах съдебната битка срещу решението на Комисията по досиетата. Загубих делата по първите две решения заради пропуснати срокове за обжалване – не бях получил призовки. Продължавам да водя дела и един ден истината ще възтържествува“, заяви д-р Циканделов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *