Д-р Иван Маджаров: Има голямо търсене на фалшиви сертификати

„Предизвикателствата пред лекарите и специалистите по здравни грижи са големи, защото явно има голямо търсене в момента на фалшиви сертификати“, посочи в предаването „Тази сутрин“ д-р Иван Маджаров – председател на управителния съвет на БЛС.

Мащабна акция на полицията срещу издаване на фалшиви COVID сертификати за ваксинация се проведе вчера. Проверки и разпити имаше в 5 области на страната.

„Ако някой представи някъде фалшив документ за самоличност, знае предварително, че ще бъде наказан. Това не се знае обаче за притежателя на фалшив сертификат“, отбеляза още той.

По думите му винаги ще се намери кой да направи такъв сертификат, след като знаем, че можем да поискаме и за нас няма да има последствия.

„Вероятно има два вида фалшиви сертификати – някои изобщо не са в системата, ако ги провериш с кода излизат тотално фалшиви, но има и такива, които при проверка излизат в системата, но човекът няма антитела и е ясно, че не са му направили ваксина“, обясни още председателят на БЛС.

„Ако са много близки до оригинала, съм чувал че струват 500 лева“, добави той.

Според него високата смъртност от коронавирус у нас е заради ниския процент на ваксинация, за разлика от другите държави.

„В българското здравеопазване работят хора, които са уморени и са възрастни. Нямаме кадрови капацитет, който да полага такива грижи, каквито се полагат в западните болници. 88% от общопрактикуващите лекари в България са над 50 години, 35% от тях са в пенсионна възраст и само 12% са между 25 и 50 години“, уточни д-р Иван Маджаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Петков: Не ни е страх от никой, институциите да си вършат работата
Next post „Слепият“ таксиджия Борис от Рила го загази здраво