Д-р Гергана Николова: Пациентите да не започват сами антибиотична терапия

Пациентите да не започват сами антибиотична терапия. Това посъветва д-р Гергана Николова общопрактикуващ лекар и част от ръководството на Българския лекарски съюз пред БНР.

„Пациент с позитивен тест и със започната симптоматична терапия, ако има висока температура, започне кашлица, има болка в гърдите, трябва да си направи снимка, за да се види дали има настъпили усложнения. Тогава да се започне антибиотично лечение. Препоръчвам на пациентите на домашно лечение да си купят апаратчета за мерене на сатурацията, защото това е основният белег, който следим. До 90 не е проблем. Под 90 трябва да се потърси лекар“. „Колкото повече се говори за един проблем и се изяснява, толкова по-бързо се решава. Иначе, нещата се замитат под килима и остава недоверието сред хората“.

Според нея относно имунизацията трябва да се подобри съотношението лични лекари – зелени коридори.

„Общопрактикуващите лекари в страната сме 4100, зелените коридори са около 360. Ние сме в по-добра позиция, защото познаваме пациентите. Коридорите трябва да се съществуват, защото ще помогнат за масовата ваксинация. Наблюдавам, че хората с хронични заболявания и възрастните хора търсят личните лекари. Те имат по-голямо доверие на лекаря, с когото общуват“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *