Д-р Брънзалов: Ваксината е основното ни оръжие за борба с епидемията

Опитваме се да успокояваме хората, защото съм убеден, че няма да се намери причинно-следствена връзка между смъртта на жената и поставянето на ваксината. Медицината не е астрономия и ние не можем да даваме гаранции на 100%. Така д-р Николай Брънзалов коментира смъртта на жена след поставяне на ваксина срещу COVID-19 в студиото на „Събуди се“ по Нова телевизия.

„Аз съм ваксинирал 120-130 човека с ваксината на „АстраЗенека“ и освен болка на мястото на поставяне, не съм срещал други симптоми“, заяви д-р Брънзалов. Той призова хората да се успокоят и да поддържат връзка с личните си лекари: „Огромен е броят на хората, получили тази ваксина“.

Хората, получили ваксина от „АстраЗенека“, не могат да се ваксинират с ваксина от друг производител. Добрата новина е, че може да се изчака повече от 4 седмици без да предизвика реакции.

Д-р Брънзалов каза, че в България почти не остават ваксини по складовете, защото бързо се разпределят. Той изрази мнение, че 3 на 1000 е нищожен процент що се касае до странични реакции като болка на поставеното място: „Нямам, слава Богу, по-сериозни усложнения в моята практика“.

Докторът беше категоричен: „Ваксината е основно оръжие за борба с епидемията“. Най-уязвимата група трябва да бъде обхваната малко по-рано, а след достатъчното наличие на ваксини ще има уравниловка. По темата с разпределението на ваксините той каза: „Когато в началото заявявахме ваксини, не знаехме, че ще има проблем с доставките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *