Д-р Бацелова: Няма как ваксината срещу COVID-19 да доведе до смърт

Д-р Бацелова: Няма как ваксината срещу COVID-19 да доведе до смърт

Миналата година бяхме много добре и не допуснахме масово разпространение на вируса. Хората после се успокоиха през лятото. Липсва ни социалният фактор – дисциплината. Това каза д-р Християна Бацелова в студиото на сутрешния блок на БНТ.

Недоверието в носенето на маска също е допринесло за разпространението на вируса. Фалшивите новини относно медицинските маски са се оказали голямо предизвикателство според д-р Бацелова.

„За да се разпространява вирусът, значи има контакт. Ако прекъснем контакта, той няма как да се разпространява“. Тя отговори на зрител, който се е заразил между поставянето на двете дози на ваксината, като каза, че втората доза е редно да бъде поставена след оздравяване.

Наличието на антитела не означава, че човек ще има по-бурна реакция след поставянето на ваксина. Д-р Бацелова съобщи, че човек трябва да се пази дори след ваксинация: „Самата ваксина не може да разболее“.

Тя беше категорична, че една ваксина сама по себе си не може да доведе до смъртност: „Няма как ваксината срещу COVID-19 да доведе до смърт“. Д-р Бацелова каза, че ваксината на „АстраЗенека“ предпазва до 90% след поставянето, което е един доста добър процент.

Според нея с идването на ваксините на Пфайзер ще има възможност да се ваксинират и децата: „Като приоритетни трябва да ваксинираме хората с диабет и с хронични заболявания. Това са деца, които също трябва да се върнат при съучениците си“.

„Има доста сериозна скрита заболеваемост. Може би трябва да умножим по 3 цифрите. На този етап проблем представлява британският вариант“, заяви тя. Допълни, че вече и деца, както и млади хора са започнали да боледуват от него. Британският вариант е една от причините за претоварването на болниците.

„Вирусите се променят. Колкото повече хора го минат, те се променят и започват да атакуват и другите възрастови групи. Ако не обхванем с ваксинирането повече хора, както и децата, то ще имаме много повече заболели“, предупреди д-р Бацелова.

Според нея има възможност вирусът да се самоограничи в следствие на мутациите, но ние не би трябвало да чакаме това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *