Дяволската долина – адско място в едно райско кътче на Италия

Облаци бяла пара, врящи води и пейзаж, който напомня на повърхността на Луната – това е Лардерело, район с геоложка активност в община Помаранче в Италия.

Тази част от Южна Тоскана е известна със своята геотермална дейност.

Тук няма да откриете галещите окото хълмове и живописни лозя, типични за Тоскана. Както подсказва името – Дяволската долина, това парче земя е по-близко като усещане до Ада.

Врящи водни мехури на повърхността, непрекъснати пелени от пара във въздуха. Силната миризма на сяра, която изпълва въздуха наоколо и напомня на посетителите за неприятната воня на развалени яйца.

Долината е позната още от Древността заради вулканичната си прирорда и изключителни горещи извори. Римляните използвали серните извори за къпане. През 18-и и 19-и век те били използвани за извличане на борна киселина.

Това място е и първото, на което се експериментира с производство на геотермална енергия. През 1904 г. тук светват 5 крушки с електричество, добито от парата, която излиза през процепи в земята. През 1911 г. е построена първата в света електроцентрала за геотермална енергия. Тя се намира в Дяволската долина – наречена така заради врящата вода, която извира там, пише visittuscany.com.

Уникалната геология на мястото го прави особено подходящо за добив на енергия заради гранитните скали, които се намират необичайно близо до повърхността и произвеждат пара с температура 220 градуса по Целзий.

Едно от най-интересните места за посещение там е Геотермичният музей на Лардерело, основан от Лардерело СПА през 50-те години на 20-и век. Там се разказва историята на геотермалната енергия. Показани са оригинални модели на оборудване за копаене и добив на енергия.

Друго впечатляващо място в долината са езерата Сасо, където могат да се видят фумароли (места, където парата внезапно излиза от земята), кални гейзери и горещите извори с типичната миризма на сяра.

В близост е и археологическият обек „Ил Баньо“, където се е намирал дрвният свещен монерален комплекс, ползван от етруските, посветен на боговете на здравето и благоденствието, информира volterratur.softhrod.com.

Лардерело е част от община Помаранче – средновековно селище, разположено на хълмове, между Волтера и Маса Маритима в сърцето на Вал ди Чечина. Благодарение на овладяването на геотермалната енергия Помаранче се е превърнало в модерно градче с любопитни места за разглеждане.

Една от атракциите е крепостта Рока Силана, датираща от 12-и век и построена на хълм, за да контролира околните земи. По-късно към нея е добавена църквата на Свето Вартоломей.

Струва си да се види и църквата „Свети Йоан Кръстител“. Тя е построена върху етруски некропол. Тя е трикорабна и е украсена през 19-и век.

Главната религиозна сграда в града, обаче, е църкваа „Света Дева Мария“ от втората половина на 20-и век.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *