Душите на 58 израелци намират покой до храма на Ванга

Душите на 58 невинни израелци, намерили покой в земите край храма на Ванга в Рупите, бяха почетени в обща българо-израелска церемония вчера.

В подножието на планината Кожух в Рупите, точно срещу храмовия комплекс на петричката пророчица беше почетена паметта на нелепо загиналите в сваления пътнически самолет през 1955 г. Възпоменателната церемония се състоя под наслов „Милост искам, а не жертва“ и бе организирана от Дружеството за приятелство и сътрудничество между Израел и България и община Петрич. Участваха ученици от клуб „Ане Франк“ при ПГ „Пейо Яворов“ в града. През 2015 година по инициатива на клуба бе поставена паметна плоча в знак на съпричастност към невинните жертви на Студената война. От 2019 г. възпоменателната церемония е въздигната на междуправителствено ниво.

Събитието уважи Н. Пр. Йорам Елрон – посланик на Израел в България. Присъстваха също председателят на Дружеството за приятелство и сътрудничество между Израел и България Ицхак Липовецки, представител на авиокомпанията „Ел Ал“, кметът на община Петрич Димитър Бръчков, депутатът Георги Динев, областният управител на Благоевград Николай Шушков, директорът на ОД на МВР, представител на организацията на евреите в България „Шалом“, общински съветници и кметове на съседни села.

В ранните сутрешни часове на 27 юли 1955 г. пътнически самолет на израелските авиолинии “Ел Ал” се отклонява от трасето си и навлиза над българска територия около Трън. Два военни изтребителя МиГ-15 излитат от военното летище Доброславци и буквално секунди преди самолетът да пресече българо-гръцката граница, го настигат и свалят. Всички 58 пътници и екипаж загиват на място. Трагедията става по време на един от най-напрегнатите периоди от Студената война. Според българските ВВС самолетът е игнорирал заповедта да кацне на летище край Петрич. Заповедта за свалянето му е дадена лично от ген. Величко Георгиев, цитиран да казва: „Ако самолетът се опита да напусне нашата територия и няма време за повече предупреждения, свалете го!“

Според Израел самолетът е бил с повредена навигационна система от мълния и затова е нарушил въздушното ни пространство. Израел започва активна кампания по изискването на обезщетение и извинение от България, която отначало отказва. След натиск от Москва обаче през 1964 г. София поднася официално извинение и изплаща по 8292 долара на роднините на всеки загинал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *