Дупничани и бобовдолец сред 10-имата задържани при акция на ГДБОП събирачи на кредити

Трима от задържаните при акция на ГДБОП в сряда събирачи на дългове са от Дупница и Бобов дол. Преди ден служители на Специализираната прокуратура и ГДБОП са влезли в офиса на ямболска фирма за бързи кредити в Бобов дол, а районът на пазара в миньорския град бил отцепен от униформените. Близо 4 часа е продължил обискът в офиса, снети са писмени обяснения от служителите, предава в. „Струма“.

Иззет е компютър от офиса, а 28-годишният Д. Огнянов от Бобов дол е задържан. В същото време са обискирани домовете на 28- годишния Ст. Бибешков в дупнишкото село Яхиново и на 48-годишния Д. Мавров от Дупница. Единият е завършил „Педагогика”, но никога не е работил като учител, а другият е работил като охранител в София. И двамата са задържани и заедно с Д. Огнянов са закарани в Национална следствена служба за разпити.

В същия ден са извършени обиски в София и Радомир. Задържани са 10 лица, според сигналите те имали трудови или граждански договори с фирмата, но вместо да събират легално дълговете, те заплашвали и биели длъжниците. От прокуратурата не съобщиха за коя фирма става въпрос.

„Самите заеми и лихви са били законни, престъплението е начинът на събиране на дълга“, обясни шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Групата действала в София, Дупница, Бобов дол и Радомир. Изнудваните пък били предимно малоимотни хора и безработни. Фирмата за бързи кредити им отпускала между 1000 лв. и 1200 лв., а лихвата била 12-20% за целия период на договора.

Шефът на ГДБОП Любомир Янев каза, че повечето от задържаните имали богат криминален опит и са осъждани.

Групата имала и списъци с имена на хора, но за момента няма информация, че тези списъци са щели да бъдат използвани и за изборни престъпления. Според прокуратурата често такива престъпни групи се използват и за купуване на гласове.

„Разполагат с изградената структура, между членовете на тази група са налице така наречените доверителни отношения и връзки и държат под зависимост конкретен брой лица. В случая говорим за парична зависимост, но така или иначе тя е факт. Тези пари са дадени правомерно и са получени правомерно. Неправомерен е механизмът на самото връщане. Тъй като се намираме в период на избори, логично е по принцип да се използват такива престъпни групи за извършване на този вид престъпления“, каза още прокурор Маджарова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *