До 5 май подаваме данъчните декларации

Остава месец и един ден, за да си подадем данъчната декларация. За разлика от минали години, когато крайният срок за изпращане на документи бе 30 април, през 2021 г. гражданите разполагат с време до 5 май, за да си отчетат доходите и данъците пред Националната агенция по приходите (НАП).

Причина срокът да се измести с цели 5 дни е натрупването на почивни дни покрай Великденските празници. Реално 30 април освен, че е почивен ден, се пада и в петък. Трети и четвърти май пък също са почивни, затова последният ден, в който може да изпратим данъчна декларация е сряда – 5 май.

Това може да стане по няколко начина – в офис на приходната агенция, по пощата или чрез портала за електронни услуги на НАП. Всъщност третият вариант е и най-удобен, тъй като тогава данъкоплатците могат да се възползват от предварително попълнена данъчна декларация. В нея необходимото вече ще е попълнено на база изпратена информация от работодател. Задължението на всеки гражданин в този случай е да провери истинността на данните, както и да попълни използвани от него данъчни облекчения, ако има такива. Ако има доходи от наем на физически лица, това също се попълва собственоръчно.

От тази година в предварително попълнените декларации има и данни за доходи от интернет търговия. Те също трябва да бъдат проверени от потребителя, който да прецени дали става въпрос за регулярна продажба на стоки, или е продажба на лични вещи, която е освободена от налог. Информация ще има и за продажбата на МСП, което е било наша собственост за по-малко от година. Причина за това е, че в някои случаи, когато има положителна разлика между покупна и продажна цена, възниква данъчно събитие.

Важен момент е, че за да се подаде предварително попълнена данъчна декларация, данъкоплатецът трябва да има валиден електронен подпис или персонален идентификационен код. С тях може не само да се подават декларации, но и да се използват други е-услуги на НАП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *