До 3 години затвор за стопанина на питбула, нападнал дете в Самоков

Районната прокуратура в Самоков разследва случая с нападнатото дете от питбул в Самоков. Стопанинът на животното ще бъде разследван за неполагане на достатъчно грижи за гръбначно животно, довело до причиняване на средна телесна повреда. До три години „лишаване от свобода“ или пробация и глоба до 5 хиляди лева. Такова наказание предвижда закона за подобен тип престъпления.

Сигналът за инцидента е подаден в последния ден на юли. Кучето скочило на 11-годишно момче и го нахапало. След няколкоминутна борба намиращите се наблизо свидетели на инцидента успели да разтърват кучето от детето. Животното било без намордник и водено от мъж, който не направил никакъв опит да го издърпа от момчето, а само пуснал повода, съобщават от прокуратурата. Веднага след инцидента той напуснал местопроизшествието заедно с питбула и придружаващите го двама мъже.

Момчето било транспортирано до лечебно заведение за оказване на медицинска помощ.

В хода на разследването са разпитани свидетели, извършени са разпознавания, назначени са съдебномедицинска и ветеринарномедицинска експертизи.

От направена справка е видно, че водачът на питбула – 43-годишният Д.К., е осъждан.

След запознаване с материалите по делото наблюдаващият прокурор е преценил, че мъжът следва да бъде обвинен и е задържан за 72 часа. За такова престъпление законът предвижда наказание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *