Новините

До какви заболявания може да доведе консумацията на палмово масло

От години се подозира, че приемът на палмовото масло причинява различни заболявания. Подозренията се потвърждават от учени в Института за биомедицински изследвания (IRB) в Барселона. Те доказват, че съдържаща се в палмовото масло мастна молекула, наречена палмитинова киселина, променя генома на рака и увеличава вероятността от разпространение на раковите клетки в организма.

Образуването на метастази е основната причина за настъпване на смърт при раково болните, тъй като повечето пациенти с метастази не се лекуват. Предполага се, че на тях се дължат 90% от всички смъртни случаи – около 9 000 000 души/година умират в света от метастази на рак.

Според резултатите от изследването, публикувани в специализираното списание Nature, при опити с мишки палмитиновата киселина засилва развитието на метастази на карциномите в устната кухина и на меланома. Други мастни киселини като олеиновата (съдържаща се например в зехтина) или пък линоловата киселина (в лененото семе) не показват подобно действие.

Авторите на изследването успяват да идентифицират няколко туморни маркери, които остават в раковите клетки. Те променят клетките по такъв начин, че месеци след като са били изложени на действието на палмитиновата киселина, запазват способността си да произвеждат метастази.

Но далеч не само палмитиновата киселина облагодетелства разпространението на рака. Още през 2016 година изследователите от Барселона установяват, че метастазиралите туморни клетки разполагат с чувствителен на мазнини рецептор. Протеинът CD36 снабдява раковите клетки с необходимата храна, така че те да могат да оцелеят дори и когато са се отдалечили достатъчно от тумора. Този ефект на CD36 дотук е потвърден при рака на яйчниците, пикочния мехур и на белите дробове.

Резултатите от това изследване представляват „огромен пробив по отношение на разбирането ни за връзката между начина на хранене и рака“, твърди ръководителката на Worldwide Cancer Research д-р Хелън Рипон. Тези нови знания биха могли да бъдат използвани за разработването на нови методи за лечение на рака.

– В начална фаза е първото клинично изследване на нова терапия — обяснява проф. Салвадор Азнар-Бенита, старши ръководител IRB и един от водещите автори на въпросното изследване — Мисля, че е още рано да правим изводи относно това как трябва да се хранят пациентите с ракови метастази, за да забавим процеса. Въз основа на резултатите от нашите усилия можем да приемем, че бедното на палмитинови киселини хранене може да забави образуването на метастази, но се нуждаем от още изследвания.

Колко вредно е палмовото масло?

На палмово масло се отдават различни заболявания като диабет и рак. Първо, това се дължи на високия дял на наситени мастни киселини и второ, при промишлената обработка на палмовото масло се образуват канцерогенни вещества. Така например при силно загряване на палмово масло се образуват естери на мастните киселини на 3-MCPD и на глицидола, които германският Федерален институт за оценка на риска (BfR) класифицира като канцерогенни.

Въпреки това палмовото масло масово се използва в редица марки шоколадови десерти (течен шоколад, блокчета, бонбони), в чипс, зърнени закуски, бисквити, маргарин, бебешки храни и готови храни. То е и изходна суровина в производство на перилни препарати, козметика, сапуни и ароматни свещи, заради значително по-ниската си цена от рапичното или слънчогледовото олио.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *