Доц. Стойчо Стойчев: Явяване на Борисов на президентски избори би вдигнало залозите

– Доц. Стойчев, какъв знак дадоха първите речи на парламентарните сили в 45-ия парламент?

– Изявленията бяха заявка, че това ще бъде не парламент на консенсуса и разбирателството, а на реванша и отмъщението. Дори сериозна коалиция като Демократична България, която има претенции да представлява програмни намерения и политики, остана на това ниво. Похвали се с първото постижение ​-махането на Борисов, и даде заявка за второто ​- да се промени конституцията и да махнат главния прокурор Иван Гешев. Това персонализиране показва крайна форма на политическо противопоставяне. Трябва да ги изличим от лицето на земята, за да не изличат те – нещо такова чух като послания и отляво, и отдясно. Без съмнение, този парламент ще бъде на обсадата на ГЕРБ, чиято парламентарна група вероятно ще бъде изолирана и от участие в комисии. В пленарните заседания ще се търси конфронтация, ще има освирквания, дюдюкания. Тези прояви ще станат постепенно част от ежедневието. Намерения за позитивен тон, ако въобще ги е имало, ще отстъпят на това, което сме свикнали да гледаме. Уви, принципно нови неща като смяна в политики не вярвам да видим.

Най-много да се реализират намеренията и заигравките на „Има такъв народ” за промени в избирателната система. Но това е много деликатна тема, защото не е ясно какви резултати ще произведе радикална промяна в тази система. Нищо чудно на следващите избори да ни сполетят изненади. Извън парламента има постоянно растящи крайни политически проекти като Възраждане, партията на Васил Божков, които биха могли да реализират доста по-солидно представителство в парламента в зависимост от системата.

– Партиите на протеста направиха сериозни заявки за промени в Избирателния закон. Ще имат ли време да ги осъществят, след като и ДБ, и ИТН изразиха съмнения за хоризонта на този парламент?

– Промените могат да бъдат внесени веднага. Кодексът се променя буквално за седмица. По-трудна за осъществяване е реализацията на заявката на Христо Иванов за промяна в Конституцията, която позиционира преждевременното прекратяване на мандата на главния прокурор. Но пък зависи каква е мотивацията на останалите партньори.

За Демократична България това е основната цел – да бъде махнат Иван Гешев, защото очевидно той персонално ги дразни. Останалите политически сили като че ли не са фокусирани толкова във фигурата на главния прокурор, но могат да изтъргуват подкрепа за отстраняването му.

Оттук насетне ще гледаме политически сделки и договаряне. Но ще се бяга от формата на коалиция – у нас това е мръсна дума, дискредитирана от времето на Тройната коалиция. Затова партиите ще говорят за национално единство, обединение, правителство на малцинството, само и само да избягат от обяснението, че са в някакво коалиционно съглашение.

– Кой е най-сериозният риск пред България в момента?

– Обществото е разделено и колкото по-бързо преодолеем това разделение, толкова по-добре. Оставете политиците. Ние, хората, се изпокарахме и се изпонамразихме. В момента сме като две враждуващи агитки, които не могат да се дишат, като „Левски” и ЦСКА или „Ботев“ и Локото. Трябва да постигнем консенсус, от разделено общество не може да се очаква развитие.

Много висока е вероятността да започнат протести срещу новото правителство. Шоуто продължава.

– Как разчитате задния ход, който даде Тошко Йорданов от Има такъв народ за мажоритарния вот, което размахваха като предизборен лозунг? Няма ли подобно отстъпление да разочарова хората?

– Възможно е да има опозиция на това предложение в останалите партии. А в момента ИТН са в позиция да търсят и получават парламентарна подкрепа, а не да поставят условия. Ако подкрепа за ИТН включва да се откажат от мажоритарно гласуване и преценят, че е по-добре да не се ходи на предсрочни избори веднага, защо да не отложат темата?! Може чисто тактически да са преценили, че избори догодина са по-добри за реализация на техните намерения. Възможно е също, като са видели как се гласува на тия избори, да са се отказали от мажоритарно гласуване, което би засилило много ефекта на традиционните партии.

– Има ли опасност призивите на Корнелия Нинова и Мая Манолова за реваншизъм да изместят фокуса в лов на вещици?

– Нека да има ревизии, хубаво е да се правят проверки на публичните финанси, които по презумпция подлежат на одит и контрол.

Но не бива да се правят чистки и лов на вещици, независимо коя партия ги прави. Особено когато става въпрос за администрацията, назначена от предишни управляващи. Да караш държавните служители да треперят, като се смени властта, е изключително пагубно. Резултатът от подобни действия е пасивна администрация, която се страхува да поема отговорност, от което страдаме всички.

Възможно е обаче причина за подобни изявления при откриването на парламента да е силната емоция на момента. Време е политиците да изтрезнеят, защото оттук насетне политиката и управлението стават доста по-технократичен процес.

Българското общество няма нужда от нови народни съдилища и възродителни процеси, които генерират само ненавист, болка и отчуждение.

– Колко знаков е изборът на новия председател на парламента Ива Йорданова-Рупчева, издигната от Има такъв народ?

– Този избор демонстрира на практика склонност на парламентарните групи без ГЕРБ да застанат зад предложение на ИТН за кабинет на малцинството. Т.е., ако хората на Слави Трифонов се ангажират да поемат отговорността за такова правителство, останалите ще ги подкрепят след договорки за законодателни и управленски проекти, разбира се.

По същия начин, по който избраха председател на Народното събрание, може да бъде съставен и кабинетът, като премиерът ще бъде предложен от Има такъв народ.

Въпросът е евентуално правителство да се фокусира върху позитиви ​-управлението на пандемичната криза, управлението на фондовете, а не върху лов на вещици – уволнение на хора, назначени от някой друг.

– Т.е. вариантът съставяне на кабинет е по-вероятен от предсрочни избори?

– От самото начало съм бил по-склонен да вярвам, че ще се намери формула, по която да се постигне мнозинство. Убеден съм в меркантилността на политическите партии – трудно ще дадат властта на някой друг, след като са я взели, ще я консумират, докато може.

Важното е, че ще имаме кабинет с мнозинство, което ще го подкрепя поне първата една година. Нека дадем шанс на това управление да работи.

– Кой би оглавил подобен кабинет?

– В последните дни активно се експонира Тошко Йорданов, защото Слави Трифонов е болен. Не смятам, че Трифонов ще влезе в следващия кабинет. Той по-скоро ще делегира тази задача. Нищо чудно да видим г-н Йорданов в по-важна роля.

– Грешен ход на ГЕРБ ли беше предварителното посочване на техния кандидат за премиер?

– О, не. За ГЕРБ е било ясно, че останалите партии са се разбрали и че няма да приемат никоя тяхна кандидатура. Още преди изборите казах, че големият проблем на ГЕРБ ще бъде не отливът от гласове, а политическата изолация след вота. Това се случи. Просто твърде дълго време ГЕРБ беше в основата на политическата инициатива, нормално е през това време да се генерират реакции, които да намерят обединение. ГЕРБ и Борисов винаги са имали противници, различни по сила и мащаби, но не са били толкова сплотени.

Сега това е факт, и то не благодарение на хората, които се хвалеха в парламента как били махнали Борисов. Друг има основен принос за това – Румен Радев. Реално той е опонентът на Борисов и на ГЕРБ, вдъхновителят на това обединение на всички, които ги мразят.

Ясно е, че в момента основният политически фактор е Румен Радев и плановете му, които не се изчерпват само с втори президентски мандат, а с формиране и участие в по-дълготрайно управление на страната.

– Много вероятен ли е втори мандат на Радев?

– За да не спечели, трябва нещо много драстично да се случи в политическата ситуация или самият Борисов да реши да се яви на президентски избори, да сложи всичко ва банк. Въпросът е дали Борисов не иска да излезе от политическата игра с високо вдигната глава, спечелил избори, 12 години начело на държавата.

Явяване на Борисов на президентски избори би вдигнало залозите и може да генерира още подкрепа за Радев. Вариантът той да получи повече гласове, ако Борисов му е опонент на президентски избори, е много голям. Просто вероятността пак да гласуваш срещу Бойко е мотивиращ фактор за хора, които по принцип не харесват Радев.

в. „Марица“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *