Доц. Стойчо Стойчев: Войната срещу хартиената бюлетина е буря в чаша вода

– Доц. Стойчев, защо връщането на хартиената бюлетина развихри толкова бурни реакции между партиите в парламента?

– Ясно е, че от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са врагове на гласуването с хартия. Според тях то се използва за фалшификация на изборните резултати. Според мен подобна констатация е пресилена, тъй като голяма част от контролирания и купен вот се дължи на социална маргинализация на големи групи от населението. Те са зависими от местни лидери и тартори, според чиито инструкции гласуват, независимо дали това става с машини, или с хартиени бюлетини. От друга страна, БСП най-вече настоява за връщането на гласуването с хартия, тъй като се видя, че най-много губи електорално от изцяло машинното гласуване. Това беше една от сделките за избирането на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание.

Така че БСП действа систематично в тази посока. А ГЕРБ и ДПС бяха заявили още в предишния парламент, че подкрепят смесеното гласуване – с машини и хартия.

Не виждам някаква драма – това е буря в чаша вода. Разбира се, ПП използват всеки повод в парламента за организиране на някакъв вид пиар кампания, за да трупат точки пред привържениците си. И в случая протестите срещу хартиената бюлетина и твърденията, че така ГЕРБ ще фалшифицират изборите, се използват като маркетингова стратегия.

Впрочем, машинното гласуване не е и утвърдена практика у нас. Но в изнервена ситуация като сегашната скандалите са очаквани.

– Има ли вече оформена „хартиена“ коалиция?

– О, разбира се, че тази констатация е част от пиар стратегията. БСП не е в коалиция с ГЕРБ, нито с ДПС. Просто тук интересите им съвпадат, както и по други теми, в това Народно събрание ще виждаме най-различни съвместни гласувания. Не е изключено дори да видим заедно да гласуват ГЕРБ и ПП, без това да означава коалиране.

Далече сме от момента, в който БСП, ДПС и ГЕРБ ще съставят заедно кабинет. В това НС това няма да стане – не е смислено нито за ГЕРБ, нито за БСП.

Разбира се, говоренето за „хартиена коалиция“ е част от пиара. Не виждам какъв е проблемът на ПП от това, че бившият им коалиционен партньор БСП успя да реализира намеренията си за връщане на хартиената бюлетина, което бяха заявили още в предишното НС.

Ние като избиратели дори може да се радваме, че ще имаме повече възможности за гласуване. Има хора, които наистина не искат да се гласува само машинно – опасяват се, че по този начин изборите могат да се фалшифицират от някой, който има достъп до изходния, сорс кода на машините.

Това винаги е било съмнение и притеснение там, където се гласува с машини – и в Нидерландия, и в САЩ. На всичко отгоре – има и поводи за подобни притеснения, те не са безпочвени инсинуации.

– Смесеното гласуване добър вариант ли е?

– Да, добър е. Ако някой трябва да ограничава контролирания и купен вот, това няма да стане с технология, а най-вече с преодоляване на социалната маргинализация на определени групи в обществото. Когато хората са независими финансово, те по-малко гласуват под строй. Това се вижда вече в Източните Родопи, в Кърджалийския край. Там гласовете за ДПС постоянно намаляват – хората са масово на гурбет навън и са по-финансово независими. Не искат да участват в партийни схеми.

– Какви са шансовете за съставяне на кабинет с първите два мандата?

– Ясно е, че ГЕРБ и ПП няма как да участват в общ кабинет. Заговори се за кабинети на малцинството, но и такъв тип кабинети изискват мнозинство, което да ги подкрепи, поне в началото.

Смятам, че най-чистият вариант ще бъде кабинет с третия мандат, да се направи опит някоя от малките партии – ДБ или „Български възход“ да опитат да направят кабинет с подкрепа на ПП и ГЕРБ, без те да участват с министри в кабинета.

При такава конструкция кабинетът би имал най-добра възможност да получи принципно одобрение от парламента да реализира законодателна и мандатна програма, дори за по-дълъг период от време – ако ДБ предложи такъв кабинет и ПП и ГЕРБ го подкрепят, без да имат министри.

Но засега заявките от ДБ са да се търси реализация на втория мандат. Това обаче прави проблематично ГЕРБ да подкрепи такъв мандат на ПП, тъй като с тях различията са много повече, има и сблъсък на персонално равнище – това са хората, които арестуваха Борисов. Дори той да преглътне обидата от ареста, депутатите от ГЕРБ няма да приемат такова отстъпление. Затова ми се струва, че ще се върви към третия мандат.

– Не се ли преувеличават обаче шансовете за съставяне на кабинет с третия мандат?

– При третия мандат, освен желанието или нежеланието на ДБ да го реализират, е важно на кого ще реши да го даде президентът. Ако той е решил да управлява още известно време еднолично държавата, ще го даде на партия, която няма да може да го реализира – БСП, ДПС или на „Български възход“.

Даде ли президентът мандат на БСП, неуспехът е предизвестен. ГЕРБ няма да подкрепят БСП в никакъв случай, за тях е важна ДБ, която би могла да ги легитимира като нормална дясна европейска партия.

Ако ПП не направят амалгама с ДБ, остава отворена възможността ГЕРБ и „Демократична България“ да осъществят нещо съвместно. ДБ съзнават тая си ценност за ГЕРБ и се дърпат – може би защото и привържениците им са силно негативно настроени към евентуална коалиция с ГЕРБ. Но ДБ биха преглътнали, макар с отвращение, подкрепа на ГЕРБ за техен кабинет без участие с министри. А и ДБ имат шанс да реализират третия мандат с идеологически издържано, проевропейско правителство, тъй като разполагат с доказани експерти.

Проблемът е, че президентът може да не харесва ДБ по линия и на позицията по войната в Украйна, особено след ситуацията с падналата ракета в Полша. А и самата ДБ може да не иска да реализира трети мандат, засега държат да се пробва с втория, на ПП.

Трети мандат за „Български възход“ е най-компромисният и комформистки настроен спрямо всякакви лобистки интереси и натиск в парламента. Такъв формат най-вероятно ще преповтаря ситуацията с тематични мнозинства от времето на кабинета на Любен Беров.

– Доколко бавенето на топката от страна на президента ще помогне за постигане на съгласие за кабинет?

– Няма да се постигне съгласие, защото партиите не го и търсят. Целта на бавенето на процедурата е предсрочните избори да не са през зимата, когато високите сметките за ток и парно гарантират силно негативно отношение на хората към политиката и политиците. Т.е. при зимни избори има силен наказателен вот, с предпочитания за партия анти статуквото – като „Възраждане“ например.

Затова президентът се опитва да избута изборите максимално напред във времето – 12 март се тиражира като евентуална дата, ако не се реализира и третият мандат.

– Какво ще променят нови избори?

– Ситуацията в момента е патова. Но колкото повече партии има в парламента, толкова по-лесно ще се състави мнозинство. Впрочем нужни са само пет-шест мандата, за да се отпуши ситуацията, която в момента е на кантар. В момента в единия лагер са ПП, ДБ и БСП с единия крак, а от другата страна ГЕРБ с негласната подкрепа на ДПС. Партията на Янев не стига за наклоняване на везните в една или друга посока. Ако ИТН беше в парламента, можеше да наклони везните, да помогне кабинет да мине.

Така че е нужна още една малка парламентарна група, с десетина мандата. Или пък ГЕРБ или ПП да вземат 5-6 мандата повече, отколкото сега. Това ще позволи създаване на крехко мнозинство.

– Кога ще спре изборната спирала?

– Когато се наруши този баланс и 5-6 мандата отидат в едната или в другата посока на везната. Иначе няма как да стане, в момента паритетът е пълен. А нова изборна ситуация дава нов шанс някой да надделее.

– Няма ли всъщност решение за ребуса с паритета да дадат местните избори догодина?

– Местните избори са изключително важни, но са решени отсега: ГЕРБ и ДПС ще спечелят в страната, ПП и ДБ ще вземат София, където са концентрирани привържениците им. ГЕРБ ще загуби София, може би дори за няколко мандата.

ПП и ДБ нямат илюзии, че могат да спечелят някъде извън София – ще се опитат да пробият в Пловдив и Варна. В Бургас трудно ще могат да изместят популярния Димитър Николов.

Занапред ПП вероятно ще се свиват, за сметка на ДБ – двете са едно и също нещо, просто „Демократична България“ са се наложили по-отдавна.

След като ГЕРБ взе марката СДС, срещу това коалицията между ДБ и ПП оформи новата левица. И докато Нинова е начело на БСП, жизнените сили на лявомислещите либерални млади хора ще преливат към ПП и ДБ.

„Марица“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Как да научим децата да ядат повече зеленчуци?
Next post Джулиана Гани наследила петролен кладенец в Ливан