Доц. Кунчев: Шансът смъртните случаи да са резултат на ваксинацията е много малък

Въпросът дали има връзка между ваксинацията с препарата на „Астра Зенека“ и смъртните случаи в последните дни е доста сложен и изисква много подробен анализ. Това заяви в „Още от деня“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той посочи, че в предишни години е имало поводи да бъдат спирани партиди ваксини, използвани за детския календар. Изключителен труд и безспорни доказателства коства отговорът на въпроса дали едно нещо е причинено от ваксината или не.

Доц. Кунчев изрази лично мнение, че шансът смъртните случаи да са резултат на ваксинацията, е много малък, но това трябва да се докаже. „Тук няма чувства, а факти и данни“.

Той подчерта, че всяка ваксина трябва да отговаря на две неща – безопасност и ефикасност.

„Аз бих казал, че безопасността стои преди ефикасността, защото, ако не сме убедени, че е безопасна, дори и да е много ефикасна, пак не би трябвало да я ползваме. Така че разчитаме на мнението на нашите експерти, които работят по въпроса, както и на органите от Европейската агенция по лекарствата. Тази лаборатория има значителен потенциал от учени и лаборатории, които могат да дадат съвсем точно решение“, отбеляза доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор добави, че количествата заявени ваксини от другите фирми са недостатъчни не само за България, а за целия свят. Към средата на април се очакват първите количества от разрешената вече ваксина на „Джонсън и Джонсън“, която е еднодозова и ще облекчи процеса на ваксинация. Очакват се и нови дози на ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ и това би спомогнало имунизационния процес.

Доц. Кунчев коментира, че е факт увеличеното настаняване на деца в ковид отделенията в страната, но допълни, че те не боледуват тежко. Той изрази притеснение по повод нарасналия брой на болни бременни жени.

Главният държавен здравен инспектор заяви, че в момента тече заседание на областния щаб в София, на което се обсъждат мерките във връзка с коронакризата. Той подчерта, че подкрепя предложенията на директора на Столичната районна здравна инспекция (СРЗИ) Данчо Пенчев за необходимите забрани за работа на всички заведения, където болестта може да се разпространява. Целта е да не се претоварят болниците.

Предложението е мерките да бъдат приети за период от две седмици, но по-точната прогноза е да говорим за 3-4 седмици, посочи той.

Доц. Кунчев заяви, че подкрепя предложението на ЕК за цифрово зелено удостоверение, което ще ни даде възможност да пътуваме. То е много необходимо, особено за страните, които разчитат на международен туризъм. Това не е дискриминация, а документ, с който хората много по-бързо и по-лесно ще могат да пътуват. България вече има такъв документ, каза в заключение той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *