Доц. Кунчев с ново откритие: Офисът е по-опасен от ресторанта

Доц. Кунчев с ново откритие: Офисът е по-опасен от ресторанта

Подхождаме много внимателно с мерките, за да видим какъв ще е ефектът. За пръв път посочваме мерки, които разпределяме във времето. Коя важи до 5 април, коя – до 12-ти, коя е до края на месеца и т.н. Това заяви за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Ако работите в офис 8 часа с доста хора и неработещ климатик, с кое е по-рисково това да седнете в заведение с градина“, запита експертът.

„Моловете в някои от моментите са претоварени с хора. Не е проблемът в чисто търговския им характер, а в социалния, особено като стане студено. Там хората си правят срещи, разхождат се и пр., в което няма лошо, но не и в тези рискови моменти“, каза още той.

„Нека видим какви ще са седмичните данни и какво се случва около нас. Много е рано да търсим кой знае какъв ефект. Сега искаме да не продължи нарастването на заболели.

Ако се стационираме около 750-800 на 100 хил. заболяемост из страната, ще е добре. На фона на случващото се в Европа нещата не са толкова лоши“, добави доц. Кунчев. Припомняме, че съвсем доскоро прогнозите и намеренията на НОЩ бяха за локдаун при не повече от 300 на 100 000 новозаразени.

„Със 700 хил. дози ваксини, които пристигат през април, ще стигнем до всички фази на имунизация, дори до 5-тата“, увери експертът.

„Задържането на растежът на заболели вече е налице, включително и на цифрите на хоспитализираните“, каза той.

Запитан кога ще отворят стадионите, доц. Кунчев отговори: „Нямате идея какви имейли получих относно фитнесите и басейните от хора, които искат да тренират. Стадионите ще ги отворим тогава, когато може. Начинът на поведение там и концентрацията на хора е по-различен“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *