Доц. Кунчев предупреждава за третата вълна до 2 седмици

В следващите 2-3 седмици ще сме свидетели на нарастване на случаите – това е третата вълна, предизвикана от британския вариант на коронавируса. Това докладва главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев на среща при премиера Бойко Борисов тази сутрин. Той отчете, че заболеваемостта у нас бавно и постепенно расте.

„Моят призив към българските граждани е да продължат да спазват мерките, за да може вълната, която ще преживеем, да е максимално под контрол и максимално ниска“, призова доц. Кунчев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев също информира, че покачването в някои области на страната на новите случаи не се дължи на разхлабването на мерките, а на циркулацията на британския вариант.

„Този вариант се оказа много по-лесно предаващ се и много по-лесно заразява хората. В България все още не е доказан нито бразилският, нито южноафриканският щам. Доказва се само британският“, каза проф. Кантарджиев.

Във връзка с темата за възможността на доставки от ваксини, извън одобрените от ЕК до момента, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов подчерта, че българското законодателство е изцяло синхронизирано с европейското и съгласно него оценката за всеки нов лекарствен продукт следва да се извършва от Европейската агенция по лекарства.

„Нашето национално законодателство не ни позволява българската агенция по лекарствата да извърши такава оценка, тъй като регламентът е задължителен и трябва да попадне в оценката на Европейската агенция по лекарствата“, уточни Кирилов.

„На този етап България не може да извърши национална процедура като оценка на която и да е ваксина, различна от тези, които са разрешени за употреба“, допълни той.

Богдан Кирилов подчерта, че страната ни има пълната готовност, след като приключи оценката на европейската агенция, у нас да бъдат създадени условия за бързото прилагане на ваксините, които в бъдеще ще бъдат одобрени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *