Доц. Иво Инджов: Партиите, които полегнат на Слави, ще платят висока цена

– Г-н Инджов, ще препъне ли „Демократична България” предложения кабинет от партията на Слави Трифонов?

– Самият факт, че на срещата с ИТН не отидоха лидерите Христо Иванов и Атанас Атанасов, е показателен за отношението на ДБ към такъв стил на поведение и към проектосъстава на правителството на партията на Трифонов. Към днешна дата най-вероятно тя няма да го подкрепи. Недоволството на „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!” може да бъде формулирано в три сфери. Първо, по този начин не се подхожда към коалиционни партньори – да бъдат поставяни пред свършени факти. На второ място, има много въпросителни около състава и гарнитурите на кабинета, предлаган от Слави Трифонов. Например това бе номинацията за премиер на Петър Илиев при първите разговори, за която ИТН отрекоха в началото, но другите три партии потвърдиха, че това е номинацията. И на трето място, има оправдани възражения по отношение на програмните намерения на тази партия.

Такива политики, които те искат да реализират, станаха ясни от онова обръщение на Слави Трифонов, когато представи кандидатурата на Николай Василев за премиер, оттеглена впоследствие. Досега нямаме програма за управление на ИТН, а само програмна декларация, изчетена от парламентарната трибуна. Те са обещали, че ще представят програма за управление до няколко дни. Това звучи изключително несериозно. Да нямаш едни 10 страници кои са ти приоритети в управлението и да криеш до последния момент имената на министрите! В нормалните демокрации се знае още в началото на предизборната кампания кой ще е министър-председател, ако партията спечели изборите. Това е почтено спрямо бъдещите партньори, електората и политическите противници.

– Зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов повтори няколко пъти, че предложеният състав на кабинета с премиер Пламен Николов е окончателен и други промени няма да има. Не звучи ли прекалено ултимативно такава позиция?

– Такъв тип на политическо поведение и комуникация е неприемливо. Още по-малко, когато твоята парламентарна група има само 65 депутати и иска подкрепата за съставяне на правителство от още три партии, две от които имат много ясни идеи и визии как трябва да изглежда политиката в България след ерата „Бойко Борисов”. Това са „Демократична България” и „Изправи се БГ ! Ние идваме!”. Партията на Слави Трифонов затвърди впечатлението за един императивен стил на поведение, който беше зададен още при обявяването на първия й проектокабинет. Те действат по метод: Ето ви министрите, ако сте съгласни с тях, гласувайте ги – правим правителство. Ако не сте съгласни – отиваме на нови избори! Само че този модел на поведение може да изиграе много лоша шега на ИТН, ако се отиде на избори, защото хората си задават все повече въпроси около начина, по който се излъчва този кабинет – около неговия персонален състав и политическите намерения на потенциалната управляваща сила.

– Обичайните грешки на новобранци в политиката ли правят хората на Слави?

– Ако приемем, че са новобранци, това в известна степен би ги оправдало. Ако използваме тяхната терминология – все едно че те ще изчегъртват модела ГЕРБ сам-сами. Не става така, това е неприемливо. Още повече че имахме един стил на управление повече от 10 години, срещу който „Има такъв народ” с право негодува.

– Как ще коментирате номинираните министри от втория вариант за кабинет на ИТН?

– На този етап прави впечатление, че с изключение на 2-3 имена тези министри като цяло са експерти. Кабинетът обаче ще бъде партиен – повечето министри са депутати или в партийните структури на ИТН. Но те са абсолютно неизвестни и непознати – очевидно са минали през кастинга на Слави Трифонов. Аз не ги асоциирам с някаква публична кауза. Няма защита на някаква позиция, която да ни позволи да ги коментираме в дълбочина. Създаде се впечатление, че с този образ, в който те влизат като кандидати за министри, те по-скоро ще са изпълнители на партийната воля, а няма да имат собствена политическа позиция.

Има няколко имена, които си заслужават коментар. Предложеният за министър на външните работи Ради Найденов бе свързан с НДСВ. Имаше възражения по тази линия при представянето на първия кабинет. Гроздан Караджов бе депутат от Реформаторския блок и е близък до Иван Костов. Петър Илиев е най-спорната фигура. Веднъж името му бе вкарано в оборотите като бъдещ министър-председател. Има медийни публикации за силни подозрения за плагиатство в един негов труд. Смущаващо е, макар да не е незаконно, че той е почетен консул на островната държава Барбадос. А тя е офшорна зона. Това отправя някакво послание към широката общественост.

– С Теодора Ганчовска може да влезем и в клуба на държавите с жена министър на отбраната. В същото време Военното министерство стартира три амбициозни програми за модернизация на армията. Две от тях са на етап, при който още могат да бъдат спрени. Каква ще е съдбата им?

– Нищо не се знае каква е позицията за тях на Теодора Ганчовска. Иначе, ако тя тежи на поста, би било добре. Въпросът е, че тя, а и бъдещите министри нямат ясен политически профил. Почти нищо пък не се знае и за кандидата за министъра за околната среда Силвия Бакърджиева . Прочетох на едно място, неофициална информация, че е работила като експерт в това министерство, а след това е създала някаква организация. Това е ключов сектор за икономиката! Той ще бъде обвързан с развитието на Зелената сделка.

Това е абсолютно несериозно отношение към бъдещите партньори, които биха подкрепили бъдещето правителство, но и към българските граждани. Разбирам идеята на Слави Трифонов и хората около него – да наложат нови, неопетнени лица, с добри професионални автобиографии. Ситуацията у нас е такава, че има да се решават мощни политически проблеми. Това не става само с експертно-мениджърски подход.

– Ако в крайна сметка се стигне до гласуването на кабинета на Пламен Николов с решаваща подкрепа на ДПС, какви последици ще има това за „Има такъв народ”?

– Ще направят ритуално самоубийство от самото начало и няма да изкарат и няколко месеца. Бойко Борисов ще им натяква това постоянно. И според мен ще има и протести, ако стане ясно, че кабинетът има подкрепа от ДПС.

– Печели или губи Корнелия Нинова от благосклонното отношение на БСП към ИТН?

– Ако се стигне до съставяне на правителство, Нинова ще укрепи позициите си в партията в краткосрочен план. В средносрочен ще загуби, защото много безкритично досега подхожда спрямо офертата на ИТН. Очевидно ръководството на БСП разчита на декларацията на партията на Слави за спазване на програмните намерения. Но има доста големи разлики между това, което са заявявали ИТН, и предизборната програма на социалистите. Това ясно пролича от намерението на Николай Василев да се приватизира Българската банка за развитие и да се дадат на концесия магистралите.

Нинова бе учудващо калаборативна, докато би следвало тя да има най-много различия с „Има такъв народ”. Затова ДБ е в по-печеливша позиция в сравнение с БСП. Нейните симпатизанти са против подкрепа на кабинет при тези условия. И има реален шанс да си вдигне резултата при едни предсрочни избори. А това не важи за БСП – те вероятно ще си влошат резултата.

– Важен въпрос е и какво става с ГЕРБ при евентуални нови предсрочни избори?

– Най-вероятно ГЕРБ ще продължи да върви надолу – ще се представи по-слабо. Това ще зависи от действията на следващото служебно правителство ако се стигне до такъв сценарий. ГЕРБ няма да се срине веднага, защото има властови потенциал – кметове във важни области. Въпреки че бе рязко ограничен купеният вот, някои продължават да симпатизират на партията на Бойко Борисов – по лични интереси или по лични убеждения. Тенденцията обаче е ГЕРБ да се свива като влияние. Това ще си проличи най-ясно на местните избори следващите две години.

– Спекулира се с възможността Петър Стоянов да стане кандидат на десницата за президент. Доколко е възможно това?

– Ако съм на мястото на Петър Стоянов, дори не бих се връзвал на такава възможност. Няма логика. Плюс това той трябва да стане лице на ГЕРБ. А не върви да си бил лице на СДС и сега – на партията на Борисов. В същото време Румен Радев е във възход – до голяма степен на собствената си политическа тежест, но също така и заради успехите на служебното правителство.

в. „Марица“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *