Доц. Гломб: Срамно е да се умира от вирус, срещу който има ваксина

Очакваме четвъртата вълна на коронавируса у нас, ако картата стане оранжева, това ще значи, че пикът ще дойде. Това заяви пред „Още от деня“ по БНТ ръководителят на отдел „Вирусология” в НЦЗБП доц. Любомира Николаева-Гломб.

Който се чуди дали да се ваксинира, сега е последният момент, в който човек може да изгради защита преди вълната. Ако сега се имунизираме, то до 15 септември ще имаме имунитет, съобщи вирусологът.

„Ваксините предпазват достатъчно добре и срещу „Алфа“, и срещу „Делта“ варианта. Да, срещу индийския щам по-малко, но все пак работят“, коментира експертът.

В много страни няма никакви дози, а ние имаме много дози и право на избори – облагодетелствани сме, категорична бе доц. Гломб.

„Срамно е да се умира от вирус, срещу който има ваксина, каза доц. Гломб и допълни: „Вирусът няма граници, да има заразени и имунизирани, може да има и починали, но малко“, обясни вирусологът.

„София води по зараза, след нея и двата най-големи туристически града – Бургас и Варна, в които и чуждестранните туристи допринасят“, съобщи тя.

Освен за имунизация, доц. Любомира Николаева-Гломб призова и за спазване на мерките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *