Доц. Гломб: Маймунската шарка ще стигне и до България

Доц. Любомира Гломб заяви в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ, че има опасения, че маймунската шарка (вариола) ще стигне и до България.

„Някаква инфекциозна болест, където и да е по света, означава, че рано или късно ще дойде в България. Ние не сме изолирана територия. Националният център по заразни и паразитни болести е в готовност да посрещне първия случай. Няма да го посрещнем с радост“, добави вирусологът.

По думите ѝ контролът е в ръцете единствено на епидемичните служби.

„Първо, човек, който има симптоми, е добре да каже на лекар и той да прецени какво е това. За момента това, което е известно от вече над 2000 случая по света, не е тежко заболяване. Минава с елементарни средства, има лекарство, което е позволено за употреба при болестта, но за момента не е нужно“, обясни доц. Гломб.

„За съжаление, броят на ваксинираните хора (със завършен ваксинационен цикъл) в България не можа да надвиши 30%. По този показател сме на срамно ниско ниво. Това е положението и трябва да се справяме с обстоятелствата. За година и половина, откакто сме с ваксини, разбрахме, че имунитетът, който те предизвикват не е дълготраен, но те предпазват от тежко протичане, влизане в болница, интензивно отделение и смърт. Мъдрото решение за посрещане на сезоните да бъдем с пълен имунизационен статус“, заяви доц. Гломб.

По думите ѝ високият процент новозаразени през последните дни се дължи на това, че се правят малко COVID тестове.

„За щастие това, което виждаме, е, че в болниците няма натоварване“, добави вирусологът.

Доц. Гломб добави, че от есента ще има нови ваксини.

„Работи се по комбинирана грип-COVID-19 ваксина, така че апликацията да е само една за удобство на пациента“, каза още тя.

Тя обясни, че се работи и по бивалентна ваксина.

„Омикрон“ ни показа, че не бива да лягаме на лаврите за колективният имунитет. Той бързо избледнява, не бива да лягаме на лаврите, че „аз съм преболедувал, затова няма да ме хване. Защото независимо, че общо инфекцията протича по-леко, това не е така за хората от рисковите групи“, добави вирусологът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *