Доц. Ангел Кунчев: Не знаем нищо за индийския щам на COVID-19

До сега не сме си позволили нито една доза от ваксина срещу COVID-19. Достъп до ваксина ще имат всички. В понеделник идва още по-голяма доза. Това обяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия.

„Не се е случвало да върнем хора. Всичко, което е налично като ваксина, ще го дадем на коридорите. За щастие голяма част от хората решиха да си поставят и втора доза от ваксината на „АстраЗенека“, допълни той.

„График има, но не винаги се спазва. Ясно е, че проблем има. Направихме програма с общопрактикуващите лекари за получаване на ваксини. Ако се окаже, че електронната система не позволи да има ред, обмисляме да има изнесени пунктове, на които да се дават ваксини“, обясни доц. Кунчев.

Той уточни как работи електронната система за разпределяне на ваксините. „Лекарите дават заявка, прави се разпределение и той получава дата и час, на които да отиде да си вземе дозите.

„Нищо не знаем за индийския щам. Няма данни какви са характеристиките му. Въпреки, че забранихме влизането на идващи от Индия, това няма да реши проблема, а само ще го забави. В момента се работи в две направление – търси се лекарство срещу COVID-19. Ваксината предпазва, а лекарството лекува. То вероятно ще струва много скъпо. Но каквото излезе България трябва да го има. ЕК води преговори за доставки за преговори за 2021 г.“, призна държавният ни здравен ни инспектор.

Новото, което наблюдаваме е нарастването на случаите на младежи и нуждата от спешна кислородна терапия, отчете той. За съжаление тенденцията с високата смъртност ще се запази, защото ние сме застаряваща, затлъстяла и със сърдечно-съдови заболявания нация.

По умите му до края на юли можем да повлияем на пандемията, ако получим поръчаните дози ваксини и веднага ги поставим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *