Дончев: Ще изградим поне 500 км магистрали и скоростни пътища

Ще изградим поне 500 км магистрали и скоростни пътища и 4000 км 2 и 3 клас пътища. Това каза вицепремиерът и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС в 7-ми МИР Габрово Томислав Дончев по време на представяне на предизборната платформа на партията в централата на ГЕРБ.

По думите му програмата им е най-амбициозната през последните 10 години. Разчетите им показват, че до 2025г. може да достигнем 100 млрд евро БВП. Дончев подчерта, че ще продължават реформите.

„Ще продължим с усилията на усъвършенстване на правосъдната система, включително с промени в Конституцията. Имаме редица други сектори, които имат нужда от продължаващи реформи: образование, здравеопазване ВиК сектор, енергетика, публични услуги. Успоредно с усилията за дигитализация и подобряване на услугите на публичния сектор, особен акцент трябва да бъде дигитализацията на частния сектор. За това предвидената директна помощ от държавата по отношение на фирмите за дигитализация ще нарасне пет пъти, достигайки 200 млн. лв.“, заяви Дончев.

По думите му третият стълб, може бил най-важният – това е гарантирането на целенасочени инвестиции в образованието, науката, иновациите и икономика на знанието. „Тук е моторът на растежа. За това предвиждаме разходите за образование да бъдат поддържани в размер на 5 % от БВП. Разходите за висше образование – 1 % от БВП“, каза още Дончев.

По думите му ГЕРБ ще се стреми за двойно увеличение на разходите за научно-развойна дейност. „До 2025 г. те трябва да нараснат до 1.6 % от БВП или 3.1 млрд. лв. Планираме да обучим поне 1.6 млн. българи на дигитални умения. 6 пъти трябва да нараснат публичните разходи към бизнеса за иновации от 127 млн. към момента до 760 млн. в края на мандата. Нашите разчети показват, че ние може да гоним амбициозна цел от поне 50 % на нарастването на преките и чуждестранни инвестиции.

„Докато в тази кампания термините иновации и дигитализации се използват като клишета и политически заклинания, всичко, което ние говорим, базирано дори на неща, които се правят в момента“, каза той и напомни, че преди седмици Народното събрание е приело Закон за индустриалните паркове.

Владислав Горанов отново подчерта, че данъците няма да бъдат пипани. „Запазването на плоския данък ще бъде един от прерогативите на участниците в следващия парламент“, каза той. По думите му местните данъци трябва да се развиват в посока по-справедливо облагане и наблягане на екологичния компонент. По отношение на облагането на жилищата, стремежът за въвеждане на по-справедливо облагане, ще продължи и в следващия мандат, като оценките на жилищата трябва да са максимално близки към тези, които са на пазара. „Приоритет е приемането на България в еврозоната като това може да стане до 2024 година. По този начин се гарантира стабилност и предвидимост на икономиката“, каза Горанов.

Социалният министър Деница Сачева подчерта, че предлагат минималната работна заплата да стане 500 евро, или 1000 лв. Тя обяви, че идеята на ГЕРБ е средната пенсия да стане 600 лв. Ще се създаде кодекс за социална закрила и ще се подпомагат 350 хил. семейства всеки месец.

Образователният министър Красимир Вълчев пък заяви, че ще бъдат изградени минимум 100 физкултурни салона и ще се удвоят парите за неделни училища. „Възвърнахме авторитета на учителя, но и на професионалните гимназии. Трябва да подготвим учениците и студентите за ерата на дигиталния свят – ще създадем библиотека, която ще е безплатна. Искаме или не, нашите деца ще учат все повече от дигитални платформи“, каза още Вълчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *