Домакинските електроуреди с нови енергийни етикети от 1 март

Нови енергийни етикети на домакинските електроуреди влизат на пазара от 1 март. Нов елемент при етикирането е QR кодът, който след сканиране ще отвежда потребителите в уебсайт, съдържащ информация за продукта.

От началото на следващата седмица познатият енергиен етикет на Европейския съюз ще се появи на пазара с нов дизайн и с постоянна енергийна скала от A до G за редица домакински електроуреди, сред които перални, съдомиялни, хладилници и фризери.

За да информират потребителите, от Сдружението на производителите на домакински електроуреди в България представят видеоклип:

„За много продукти казваме довиждане на плюсовете и се връщаме на скалата от А до G. Това е нов рестарт, който отваря място за по-нататъшни иновации. Променя се етикетът, но не и консумацията на енергия“.

Промяната се въвежда със законодателството на Европейския съюз поради изискванията, с които се установяват и по-строги методи за тестване на енергийната ефективност.

Уредите от сегашните най-високи енергийни класове слизат надолу по скалата в категориите С и D, а класовете нагоре постепенно ще се запълват с новите модели уреди.

Промяната ще се осъществява поетапно, докато новото законодателство бъде изцяло прието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Ирина на Иван от „Фермата“ се размина на косъм със смъртта
Next post Байдън започна серия удари срещу Иран и Сирия