Димитър Луджев: Вотът няма да успее, от ИТН ще гласуват по съвест

Димитър Луджев: Вотът няма да успее, от ИТН ще гласуват по съвест

– Проф. Луджев, Дойче Веле направи интересен паралел между падането на правителството на Филип Димитров и това, което се случва в момента с кабинета на Кирил Петков. Казват, че когато един кабинет настъпи нечии задкулисни интереси, му организират преврат. Така ли е?

– Много хора се упражняват на тази тема и всички спекулират. Тези анализатори явно не познават онова време. Съвсем различно е! Всички събития около падането на правителството на СДС ги описах в „Преходно време”. Политическата конструкция тогава бе различна – имахме един парламент с три политически сили. СДС бе спечелила малко повече от БСП и имаше трета сила – ДПС. Заради арогантната позиция на групата на 39-имата, които овладяха СДС след разцеплението около конституцията, СДС можеше да има 12% повече гласове и пълно мнозинство. Трябваше само да участват СДС-център и другите формации. Случи се много тежка конструкция в парламента. Можеше да се направи кабинет само с ДПС – а това беше много радикална партия. Речта на Ахмед Доган, след мижавото изказване на Филип Димитров, при откриването на 36-ото народно събрание, беше истински отговор на опозицията. И то много силен. Доган поиска забрана на комунистическата партия. След серия преговори се направи някаква парламентарна коалиция, беше договорена подкрепа от ДПС. Те нямаха никакви аспирации към министерски постове и т.н.

– Когато се появиха пукнатините?

– В групата от 39 кинжали, чийто лидер бе Стефан Савов и която направи Филип Димитров министър-председател, повечето бяха адвокати и литератори. Те си въобразиха, че са единствените носители, пазители и ментори на Синята идея. И никой друг няма право на мнение или пък да оспорва техните позиции. Както Владо Костов се изрази: „Формира се ново политбюро, само че синьо“. Наложиха диктат върху парламентарната група на СДС, започнаха да наслагват в цялата администрация на държавата свои хора и т.н. Най-важното бе, че поради тази си антикомунистическа яростна позиция, покрай монополизирането на демократичната идея, те се отказаха от курса на сътрудничество, който провеждахме по време на коалиционното сътрудничество с ДПС. Покрай президента Желю Желев витаеше идеята, че преходът трябва да е в сътрудничество с профсъюзите, с другите демократични формации, тъй като той ще е нещо тежко и задачите бяха грамадни. Това не можеше да се направи с 36% гласували за СДС! Изискваше се друг вид политика. Вместо това тази самопровъзгласила се група тръгна по пътя на конфронтациите. Тръгнаха на война с „Подкрепа”, разцепиха Църквата, разбиха селското стопанство. Удариха и доходите на хората, и печалбите на бизнеса. За капак, обявиха за врагове всички останали демократични формации. После се скараха с президента Желев – той все пак трябваше да отправи тази критика в рамките на парламентарната група. В един момент загубиха всякаква подкрепа. В момента на падането на правителството на Филип Димитров само 3% казваха, че то е успешно.

– Хората на Петков твърдят, че системата, създадена от ГЕРБ, е подобна на комунистическата?

– Това е несериозно. Както казва народът – Борисов ряпа да яде в сравнение с това, което бе комунистическата система! Естествено, той използва някои елементи от нея. Но нито има страховитата машина на Държавна сигурност, нито силата на Партията. ГЕРБ е една клиентелна сбирщина от типове, отишли при Борисов за власт и пари. Как да ги сравниш с апарата на могъщата комунистическа партия!

– Политолозите обясняваха преди година, че в момента, в който спрат кранчето на държавните пари за клиентелата на ГЕРБ, партията на Борисов ще се разпадне. Не стана точно така…

– Спирането на кранчето не е еднократен акт. Това е сложен процес и се искат сериозни реформи в държавната администрация, за да отнемеш хранилките на ГЕРБ. Да поемеш онези лостове, които ти дават възможност да пресечеш всички грабежни и корупционни канали. За съжаление, това правителство се оказа неефективно ​- миналата година ви казах, че ще има период на ферментация, та демократичните институции да придобият управленски капацитет. Зависи от фигурите – Кирил Петков е свестен човек, справи се добре в служебното правителство, но се оказа, че няма уменията на диригент на кабинет. Факт е, че досега не можаха да разработят работна програма на тяхното правителство. Нито една сериозна реформа не е проведена. Кранчето само е започнало да се затваря, както стана с бюджета, с данъчната система, но продължава да тече. Оказа се, че и самото правителство е пропито в това отношение. Какво означава този спор с искането на Гроздан Караджов за 3,6 милиарда лева? Да ги дадат на същите компании, които носеха комисионите на Борисов? Не знам дали знаете, но комисионите варираха от 30 до 35% – знам го от техни шефове. Знам това със сигурност – смятайте какви грамадни пари са това. Значи Гроздан Караджов е тръгнал да крепи същите интереси.

– ИТН ли са новите „кинжали” в парламента?

– Съвсем различно е. Слави Трифонов е типичен носител на политическия примитивизъм. Това е свързано с арогантност, непочтеност, липса на каквото и да е желание за диалог. Познавам го от 1990 година. Това е един грандоман с изключително ниска култура! И си е въобразил, че може да е ментор в българската политика. Смятам, че в самата ИТН има и доста свестни хора

– Виждате ли стара връзка между Слави Трифонов и лидера на ГЕРБ?

– Не знам дали има пряка връзка между Слави Трифонов, Борисов и Орлин Алексиев. Това не е толкова важно – механизми има всякакви. Връзките са дългогодишни, но важното е, че правителството не успя да направи реформи и да осветли корупционните практики. На практика нито една система не е пипната.

– Задава ли се правителство като онова на Любен Беров?

– След падането на кабинета на Филип Димитров и провала на опита на БСП за правителство мандатът отиде в ДПС. Те го дадоха на СДС с едно условие -. Филип Димитров да не е премиер. Те искаха само да имат министър на социалните грижи и зам.-министър на правосъдието. Последното бе във връзка с това, че доникъде не бе стигнало разследването на Възродителния процес. Дойде разцеплението на СДС и тогава едн​а голяма група депутати от СДС предложиха Любен Беров. Той бе съветник на президента Желев. Тогава идеята на тези, които го подкрепиха, бе друга – всичко да е временно. Беров дори ни каза: „Аз ще направя едно правителство, докато вие тук се разберете. След това си подавам оставката и продължавате“. 75% от местните структури на СДС бяха за подкрепа на коалиционно правителство. Кинжалите не се съгласиха и така за дълго време бе спрян процесът на реформи. И се стигна до връщането на комунистите на власт.

– Ще гласуват ли „по съвест” депутатите от 47-ото НС в днешния вот на недоверие?

– Една група от останалите хора на Слави няма да подкрепят вота на недоверие. Ива Митева вече каза, че ще гласува „по съвест” и не е време за нови парламентарни избори. Мисля, че и други хора ще гласуват така. Очаквам, че вотът н​ям​а да успее. След такъв вот Кирил Петков, ако има малко държавническа мъдрост, ще направи компромис и ще се обърне към Слави Трифонов: ​дай да се разберем! Би трябвало да го направи. Кирил Петков няма накъде другаде да се обърне – към фашизоидното „Възраждане”, към ГЕРБ или към ДПС?

– „Възраждане” временен феномен ли е, или да започваме да им свикваме с подобно политическо поведение?

– Винаги е имало такава радикална група – „Атака”, другите „патриоти” и антисистемни и антиевропейски формации. Ако има нови избори, ИТН ще загинат, а „Възраждане” ще спечелят. Ще вземат поне 10% – главно заради русофилската си позиция. И това няма да е добро за България.

в. „Марица“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.