Димитър Димитров от ЦИК: Поне 3 млн. ще гласуват, ваксинацията и топлото време ще помогнат

– Доц. Димитров, 22 февруари е срокът, в който общинските администрации трябва да обявят предварителните избирателни списъци. Изчистени ли са списъците от „мъртви души”, каквато е традиционната критика при всички избори?

– Списъците не могат да бъдат изчистени, тъй като в тях попадат всички, които имат единен граждански номер и постоянен адрес. Списъците се изготвят по постоянен адрес от териториалните звена на ГРАО. Общинските администрации всъщност подписват такъв списък.

– 2 март е крайният срок за подреждане на листите за изборите на 4 април. На какви проверки ще подлежат кандидат-депутатите? Възможно ли е някои да отпаднат от списъците?

– Могат да отпаднат само такива, които са регистрирани като независими, ако се окаже при проверка, че в тяхната подписка няма достатъчно подписи. Колкото до партиите – те имат свободата да регистрират своите листи в рамките на своите цели. Ако лица в кандидатдепутатските листи имат висящи съдебни производства или други подобни дефекти, за това отговарят партиите. Ще има и една проверка в Комисията по досиетата, както я наричаме накратко, но тя е само за да се оповестят резултатите, а не защото има отношение към регистрациите или режима на регистрации.

– Изразихте мнение, че избирателната активност на изборите на 4 април няма да е прекалено ниска. Какъв е вашият мотив за подобно становище?

– Мотивите са няколко ​- топлото време през април, ваксинацията, която става все по-масова, както и поради значимостта на предстоящите избори. А и поради доста конфликтните послания ​- избирателите ще трябва да се произнесат по послания, които са абсолютно несъвместими.

Трудно е да се каже в проценти, но не очаквам да гласуват по-малко от 3 милиона ​- 3.1 милиона избиратели. Имало е предишни избори, на които са гласували 3.4 – 3.5 милиона души.

– Сигурно ли ще е машинното гласуване? Как ще убедите избирателите, че гласът им ще е гарантирано правилно отчетен?

– Всеки, избрал да гласува машинно, ще получава смарт карта, която не е ползвана от гласувалия преди него. Софтуерът е изработен така, че да не може да се ползва една карта последователно, за да не се появяват съмнения.

За да убедим хората в коректността на отчитането на гласовете, ще публикуваме всички документи по сертифициране на машините, за което отговарят Агенцията по електронно управление, Българският институт по стандартизация и Българският институт по метрология.

Тяхна грижа е и сигурността на смарт картите, които ще бъдат използвани при машинното гласуване. На тези три институции са предадени всички материали, които са им нужни. В момента са предадени екземпляри от първата пратка машини, за да бъдат тествани.

– Ще повярват ли хората, че гласуването с машина е като боравенето с банкомат?

– Това, че машинното гласуване не е трудно, се опитват да ги убедят всички. И на практика няма да е трудно. Вече стана популярна тезата, че гласуването с машини няма да е по-трудно, отколкото оперирането с банкомат. Наистина гласуването няма да е по-различно от набирането на опции в банкомат.

Отрязъците, получени след гласуване от машините, ще бъдат поставяни в по-малка и непрозрачна кутия, за разлика от хартиените бюлетини, които поставяме в голяма прозрачна урна. Предвиждаме разяснителна кампания, която ще представя в детайли гласуването с машина.

– Решени ли са проблемите с охраната на машините за гласуване? Кога се очакват останалите?

– Естествено, че няма проблеми с охраната. Полицията по принцип има задължение да охранява целия изборен процес.

Останалите машини трябва да бъдат на място, така че да има десет дни, за да бъдат заредени със софтуер. 30 дни преди изборния ден -– в началото на март.

– При повреда на машина по време на гласуването тя ще бъде ли заменена с друга, или в секцията ще остане само възможност за хартиено гласуване?

– Машини ще има в секциите, които имат повече от 300 избиратели, около 9200 – 9300 секции. Ако машина се развали в изборния ден, или ще бъде поправена, или ще се продължи с гласуване на хартия. Машините няма да бъдат заменяни с други.

– Ще създадат ли проблем изборните протоколи, понеже този път ще бъдат отчитани резултати и от машинно, и от хартиено гласуване?

– Ще се опитаме да направим максимално подробно указание за действие и да инструктираме членовете на секционните комисии, и най-вече председателите. Даваме си сметка, че сумирането на толкова много числа, и то в два-три порядъка, може да се окаже задача с повишена сложност в края на изборния ден, когато всички са доста изморени.

На отделен ред трябва да се изпишат преференциите – от хартията, от машината, да се сумират тези числа, за да влязат в общия протокол. Възможно е да има трудност за членовете на секционните комисии, защото те ще работят с много имена и разпечатката ще бъде много дълга – по 2-3 метра.

– За пръв път ще гласуваме по време на пандемия – разписани ли са вече мерките за сигурност, които трябва да се спазват в избирателните секции?

– Има санитарен протокол ​- тази седмица той ще се появи на страницата на ЦИК, както и на страницата на Министерството на здравеопазването. Той включва стандартните средства – ръкавици, маски. Никой няма да може да гласува без маска – ако някой не си носи от къщи, ще ползва от маските, които ще бъдат на служебно разположение.

В секциите ще има голям брой служебни химикалки, за да има еднообразие в ползването на син цвят, което е условие за действителността на гласа. Химикалките ще се дезинфекцират. Безпочвени са опасенията, че някой може да се зарази чрез използването на химикалка в секцията, тъй като ще бъдат ползвани ръкавици. Ако се допусне всеки да ползва собствена химикалка, могат да възникнат спорове около действителността на вота, тъй като знакът, с който избирателят отбелязва своето гласуване, трябва да бъде със син цвят, поставен по определен начин.

Продължава ваксинацията на членовете на секционните комисии. Районните здравни инспекции обявиха, че са заделили необходимите дози за втора ваксина. Предполагам, че към деня на изборите всички членове на секционните комисии или огромното мнозинство от тях ще са получили ваксинация в достатъчен обем.

– 31 партии и коалиции са регистрирани за изборите. Толкова ли ще останат?

– Да, това ще бъде листата, която ще се повтаря във всички многомандатни избирателни райони – осем коалиции и 23 партии. Към тях трябва да се добавят и регистрациите на независими кандидати, които няма как да бъдат еднакви във всички райони, тъй като тази регистрация се извършва от съответната Районна избирателна комисия. Като цяло регистрацията на независимите кандидати трябва да приключи на 32-рия ден преди изборите с два дни, в които могат да се извършват корекции.

– На миналите парламентарни избори през 2017 г. участниците са били 21. Имате ли обяснение защо тази година са с 10 повече?

– Тази година има много участници, които са в порядъка 1 и под 1 процент, ще можем да дадем оценка, след като погледнем окончателния протокол. За да отпадне някой от тези 31 участници, трябва да заявят или заличаване, или отказ от участие, за което се взема решение.

– Очаквате ли проблеми с гласуването в чужбина?

– В момента все още се набират заявления, за да могат да бъдат определени градовете, в които ще има открити секции. Но като цяло подготовката за изборите се движи нормално в график и е такава, каквато е била и на предходните избори. Наистина този път ще има две доста сериозни различия – избори в пандемия и гласуване с над 9000 машини. Но ЦИК прави всичко възможно за нормално протичане на вота.

в. „Марица“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *