Диетолог: Зелените яйца за Великден са най-безопасни

Диетолог: Зелените яйца за Великден са най-безопасни

Боядисаните в зелено великденски яйца са най-безопасни. Това казва пред „Телеграф“ проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

Според нея това е така, тъй като в зелената боя има хлорофил, който е естествена съставка, извлечена от зелените части на растенията. Червената и жълтата боя обаче са най-рискови.

На част от опаковките на багрилата за яйца, които веригите вече пуснаха за предстоящия празник, има предупреждение, че съдържат вещества, които правят децата хиперактивни. Този ефект обаче се проявява при поглъщане на голямо количество от боята.

Разрешено

Всички тези Е-та, които могат да се видят на етикета, са разрешени за употреба в храни, обясни биологът д-р Сергей Иванов. Такива багрила поглъщаме почти ежедневно, защото те присъстват в съдържанието както на храни, така и на напитки. Според д-р Иванов по-опасни са боите с неизяснен произход, които гаражни производители забъркват. По думите му прекомерната употреба на самите яйца е по-вредна, отколкото малко количество от боите.

Специалистите обаче са категорични, че ако се надвишат допустимите количества на багрила в храната, това може да доведе до нежелани въздействия върху организма.

Жълто

Така например жълтият цвят се придава от хранителната добавка тартразин Е102, която може да провокира астматични пристъпи при децата и да ги доведе до хиперактивност.

В боите се съдържа и добавката понсо Е 124, чиято прекомерна употреба също причинява задух и алергични реакции. Води и до хиперактивност при хлапетата, а също така се причислява към канцерогенните вещества.

Еритрозин 127 е друга добавка в боите, която също превъзбужда децата, ако при консумация се надвишат допустимите количества. При прекомерна употреба предизвиква астма и влияе неблагоприятно върху много вътрешни органи. Също така има и канцерогенно действие и се отразява отрицателно върху репродуктивната функция на организма.

Добавката Е133 пък придава син цвят на храните. При прекомерна употреба може да провокира астматични пристъпи. Веществото е абсолютно забранено за хора, алергични към аспирин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *