Джонсън изрази загриженост за Украйна пред Путин

Британският премиер Борис Джонсън е изразил пред руския президент Владимир Путин дълбока загриженост от струпването на руски войски по украинската граница.

В разговора Джонсън настоя за нуждата да се намали напрежението по дипломатически път. Той обаче отново повтори предупреждението за „сериозни последици’ в случай на „дестабилизиращи действия“ от страна на Русия.

Украйна дели граници както с ЕС, така и с руската страна, но като бивша съветска република има много по-дълбоки социални и културни връзки с Москва. Русия обаче обвинява Киев в провокация и търси гаранции срещу разширяването на НАТО на изток и разполагане на оръжия близо до руската граница.

След разговора от „Даунинг стрийт“ излязоха със съобщение, в което освен, че се говори за търсенето на дипломатически канали за намаляване на напрежението, се отчита и ангажиментът на Обединеното кралство към украинската териториална цялост и суверенитет.

Джонсън и Путин са говорили не само за напрежението около Украйна. Те са обсъдили също климатичните промени, като са дали висока оценка на форума в Глазгоу по-рано тази година, особено що се отнася до защитата на горите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *