Джема Грозданова: Не трябва да правим геополитика от медицината

Джема Грозданова: Не трябва да правим геополитика от медицината

Трябва да използваме ваксини, които са доказано ефикасни и безопасни. В този момент не трябва да правим геополитика от медицината. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ международният секретар на „Републиканци за България“ Джема Грозданова по повод решението на правителството за спиране на ваксинацията в България с ваксината на „АстраЗенека“ след съобщения за тромбози у ваксинирани хора.

Имаме нужда от качествени ваксини, на които хората да имат доверие. България има възможност да реши самостоятелно дали това да се направи, или не. В последния ден на парламента беше дадена зелена светлина на правителството, за да работи по въпроса и да направи преценка дали можем да ползваме друга ваксина, освен одобрените в Европейския съюз, заяви Грозданова.

При нас има по-голям проблем, защото най-голямо количество, което поръчахме, беше на „АстраЗенека“. Причината е, че тази ваксина се съхранява по-лесно. Ние нямаме възможност да съхраняваме ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ при изискваните ниски температури. Нямаме и правилната организация за съхранение на тези две ваксини, посочи тя.

Международният секретар на „Републиканци за България“ отбеляза, че с ваксината „Спутник V“ Русия би могла да влияе на държави, които нямат достъп до квотното разпределение на ваксини от Европейския съюз.

Към Русия трябва да имаме принципна позиция и координирана политика. Когато говорим разнородно за такава силна държава, ние олекваме. Говорейки едно в Европейския съюз, а вършейки други в България – като например изграждането на „Турски поток“ приоритетно пред интерконектора с Гърция, си противоречим, коментира Джема Грозданова.

Трябва да имаме самочувствие като пълноправен член на Европейския съюз. Много бързо забравихме какви ползи ни даде членството ни в Съюза. За тази цел работихме много и ако имаме съмнения, нека тръгнем към дискусия. Ние сме твърдо за единна Европа, особено след Брекзит, подчерта Грозданова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *