Децата на мощни бизнесмени от ГЕРБ – Петрич нагазват в животновъдството

Дъщерята на бившия общински съветник от ГЕРБ в Петрич и председател на бюджетната комисия Веселин Бисерински – Таня, влиза в месодобивния бизнес със 100 крави и 50 телета. За целта тя е планирала да си направи краварник върху нива от 7826 кв.м, намираща се на 400 метра северно от регулацията на Петрич, до жилищната зона на града, и на 1900 м от река Струмешница, пише „Струма“. Там Таня, която след женитбата си преди 3 г. с петричкия футболист Атанас Димитров – малкия Джаич, взе фамилията на съпруга си, ще построи 2 обора. Замислила ги е да са метални халета с обща площ 1560 кв.м, а отсвен тях ще има още сеновал, торище, хладилен контейнер за трупосъбиране и павилион за охрана.

В краварника планира и резервоари за вода, с които да подсигури нуждите от дневен водопой на кравите, които пият по 80 литра дневно, и на телетата, нуждаещи се от 20 литра на денонощие. Животните, които ще са само за добив на месо, не и на мляко, ще бъдат изхранвани оборно-пасищно, в зависимост от сезона.

За строежа на кравефермата Т. Димитрова е подала документи за финансиране по Програма за развитие на селските райони, мярка 4 „Инвестиции в земеделски стопанства“. Справка в сайта на Министерството на земеделието показва, че минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение е 15 000 евро, а максималният – 1 500 000 евро.

Младата дама прави бизнес инвестицията с популярната фирма „Калабак инвест“ ООД, в която доскоро съдружници бяха татко й и членът на общинското ръководство на ГЕРБ в Петрич от 2010 г. Димитър Митушев. Миналия октомври обаче двамата политици „продадоха“ фирмата си със скромен уставен капитал от 4 лв. на децата си и в момента Таня Димитрова я върти заедно със съдружника си Иван Митушев. Така двете семейства стават официално мощни производители в селскостопанския сектор на община Петрич, тъй като миналата година татковците се захваната със строежа на оранжерийни комплекси в 3 имота в местността Джевезлък, с обща площ около 32 дка.

С фирмата, която ще върти мегаоранжериите – „Агроджули“ ООД, през 2018 г. двамата гербаджии играха на търг в община Петрич и при явно наддаване спечелиха за 10 г. нива в рамките на града – частна общинска собственост, наемът за която е 136 лв. на година.

С друга тяхна фирма – „Пролак” ООД, Бисерински и Митушев правят в санданското с. Дамяница навес с обща застроена площ от 300 кв.м, под който ще се разфасоват сярна киселина, солна киселина, натриев хипохлорид, сода каустик и амониева вода. Този имот с площ 17,9 дка е най-изгодната от многото им сделки – бизнесмените го купиха през 2011 г. от Министерството на земеделието срещу 73 стотинки/ кв.м. Тогава фирмата си напазарува 227 декара в землищата на санданските села Вълково, Поленица, Дамяница и Хърсово срещу общо 166 000 лв., а после придоби от същото министерство и 3.2 дка край Петрич за 1700 лева.

Бисерински и Митушев са още бизнес партньори в други фирми със сина на бившия петрички депутат от ГЕРБ Димитър Танев – Венцислав. С една от тях през 2014 г. те получиха близо половин милион лева субсидия за пасища.

Миналата година срещу двамата имаше сигнал за поголовното изсичане на гората по пътя за хижа „Беласица“, след като тяхна дърводобивна фирма спечели търг за сечта. Жители на Петрич изпратиха сигнал до министъра на земеделието Десислава Танева и ден по-късно тогавашният и бъдещ депутат Георги Динков се намеси, като започна официално да изисква информация от институции, които имат отношение към собствеността на терена, търга и параметрите в договора. В крайна сметка нищо не се случи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *