Десетте неща, за които пилеем парите си без да усетим

Повечето хора поне веднъж са изпадали в ситуация да останат изненадващо без средства и да не знаят къде са отишли доходите им. А на някои хора това се случва всеки месец, което освен за необходимост от увеличаване на бюджета, може да говори и за неправилното му управление. Ето кои са 10-те разхода, за които парите буквално изтичат между пръстите ни, без да усетим:

Пушене/Алкохол

Днес кутия цигари струва между 5 и 6 лева. Простата сметка показва, че дори и 1 кутия да ви е достатъчна за 2 дни, това са общо 75-80 лева разход за месеца. А колко пари давате месечно за бира, вино или концентрат? Може би още толкова, ако не и повече.

Джънк фууд

Мит е, че бедните хора не могат да си позволят здравословна храна. Защо просто не сравните цените на пресните зеленчуци и плодове с тези на чипса, сандвичите, сладоледа и сладките? Изводът е, че първите храни са дори полезни, а цената им е идентична, или дори доста по-ниска (ако си ги произведем сами).

Кредитни карти и бързи кредити

Години наред Уорън Бъфет обяснява, че младите хора не бива да използват кредитни карти. За никого не е тайна, че лихвата по парите, които ползваме от тях след гратисния период, е около 20-21%. Но дори и те са по-ниски от разходите, които плащаме за бързите кредити, които често са с лихва от около 40-45%.

Импулсивни покупки

Много често няколко дни, след като сме получили заплата или аванс, оставаме почти без пари. Това е така, тъй като вече имаме списък в главата си за нещата, които бихме желали и пазаруваме, без да мислим за оставащите дни.

Игри на щастието и други залагания

Лотариите и футболните или други спортни залози често нанасят сериозни „щети“ на бюджета ни. Ето защо е добре да насочим тези средства в друга посока.

Излизания

Все още ли петък и събота вечер са ви любимите, тъй като се виждате с приятели/познати на вечеря или в бар? Пресметнете обаче колко пари пилеете за няколко часа удоволствие.

Игри

Голяма част от младото поколение играе на различни игри. Често обаче те са свързани с допълнителни покупки, за които даваме по 4.99 евро, или 9.99 евро, а понякога и повече. На пръв поглед това не са много пари, но дали го правим само по веднъж в месеца?

Най-новите технологии

Смарт часовници, гривни, телефони, телевизори, лаптопи, Play Station и т.н. Всеки месец слушаме и четем за най-новите технологии, които са с по-добри възможности от притежаваните от нас. Тях можем да купим обаче за доста сериозни суми, а когато са на изплащане – стоката може да се оскъпи сериозно.

Банкови такси

Преди дни ви информирахме, че банковите такси у нас са се увеличили сериозно в последните години. Въпросът тук е колко сметки имате? Ако те са повече от 1, помислете дали да не закриете тази/тези, които не ползвате. Съвет на експертите е да ползвате и банкомат на собствената банка, или иначе казано – на тази банка, която е издала картата ни.

Модерни играчки/скъпи дрехи за децата ни

Да, всички искаме децата ни да изглеждат добре. Но това не означава, че трябва да им купуваме най-известните марки, най-малкото защото след няколко месеца те вече ще са им малки, пише dunavmost.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Теглят жребия за Купата след мача на „Армията“
Next post Индианка стана вътрешен министър на САЩ