Десетте неща, за които пилеем парите си без да усетим

Повечето хора поне веднъж са изпадали в ситуация да останат изненадващо без средства и да не знаят къде са отишли доходите им. А на някои хора това се случва всеки месец, което освен за необходимост от увеличаване на бюджета, може да говори и за неправилното му управление. Ето кои са 10-те разхода, за които парите буквално изтичат между пръстите ни, без да усетим:

Пушене/Алкохол

Днес кутия цигари струва между 5 и 6 лева. Простата сметка показва, че дори и 1 кутия да ви е достатъчна за 2 дни, това са общо 75-80 лева разход за месеца. А колко пари давате месечно за бира, вино или концентрат? Може би още толкова, ако не и повече.

Джънк фууд

Мит е, че бедните хора не могат да си позволят здравословна храна. Защо просто не сравните цените на пресните зеленчуци и плодове с тези на чипса, сандвичите, сладоледа и сладките? Изводът е, че първите храни са дори полезни, а цената им е идентична, или дори доста по-ниска (ако си ги произведем сами).

Кредитни карти и бързи кредити

Години наред Уорън Бъфет обяснява, че младите хора не бива да използват кредитни карти. За никого не е тайна, че лихвата по парите, които ползваме от тях след гратисния период, е около 20-21%. Но дори и те са по-ниски от разходите, които плащаме за бързите кредити, които често са с лихва от около 40-45%.

Импулсивни покупки

Много често няколко дни, след като сме получили заплата или аванс, оставаме почти без пари. Това е така, тъй като вече имаме списък в главата си за нещата, които бихме желали и пазаруваме, без да мислим за оставащите дни.

Игри на щастието и други залагания

Лотариите и футболните или други спортни залози често нанасят сериозни „щети“ на бюджета ни. Ето защо е добре да насочим тези средства в друга посока.

Излизания

Все още ли петък и събота вечер са ви любимите, тъй като се виждате с приятели/познати на вечеря или в бар? Пресметнете обаче колко пари пилеете за няколко часа удоволствие.

Игри

Голяма част от младото поколение играе на различни игри. Често обаче те са свързани с допълнителни покупки, за които даваме по 4.99 евро, или 9.99 евро, а понякога и повече. На пръв поглед това не са много пари, но дали го правим само по веднъж в месеца?

Най-новите технологии

Смарт часовници, гривни, телефони, телевизори, лаптопи, Play Station и т.н. Всеки месец слушаме и четем за най-новите технологии, които са с по-добри възможности от притежаваните от нас. Тях можем да купим обаче за доста сериозни суми, а когато са на изплащане – стоката може да се оскъпи сериозно.

Банкови такси

Преди дни ви информирахме, че банковите такси у нас са се увеличили сериозно в последните години. Въпросът тук е колко сметки имате? Ако те са повече от 1, помислете дали да не закриете тази/тези, които не ползвате. Съвет на експертите е да ползвате и банкомат на собствената банка, или иначе казано – на тази банка, която е издала картата ни.

Модерни играчки/скъпи дрехи за децата ни

Да, всички искаме децата ни да изглеждат добре. Но това не означава, че трябва да им купуваме най-известните марки, най-малкото защото след няколко месеца те вече ще са им малки, пише dunavmost.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *