Депутатът от Разлог: Слухът, че нямам банкова сметка, е силно преувеличен

Депутатът от Разлог: Слухът, че нямам банкова сметка, е силно преувеличен

Информацията, че депутатът от Разлог Иван Димитров, който е адвокат, няма банкова сметка, вчера обиколи сайтовете и би по рейтинг дори мораториума върху цените на тока, наложен от МС до края на март 2022 г. След като цял ден телефоните му прегряха от обаждания на колеги и приятели, повечето от които съпричастно му предлагаха да му услужат със собствените си банкови сметки, за да му превеждат по тях депутатската заплата, по обяд Димитров бе принуден да обяви на личната си страница във фейсбук, че слуховете за липса на банкова сметка са силно преувеличени. Майтапите и офертите обаче не спряха.

„Вдигнах кръвно, 2 пъти днес пих лекарства, за да го понижа, не мога да си обясня откъде тръгна този слух и толкова ли не разбраха, че аз всъщност давам пример“, коментира за „Струма“ Ив. Димитров.

Ето какво разказа той за раждането на „новината“ в пленарна зала и последвалото й изкривяване. „Това се случи на дебатите как депутатите да получават заплатите си – кеш или по банков път. Аз им обясних, че е незаконно някой да принуждава друг да си направи банкова сметка, да й плаща такси за поддръжка, за теглене, за обслужване и т.н. В този смисъл вземането на решение заплатата да се превежда непременно по банкова сметка е незаконно. И понеже не можем да задължим никого да си открие такава, а работодателят е длъжен да плати заплатата, алтернативата е плащането в плик. В противен случай работникът вади един изпълнителен лист и осъжда работодателя заедно с таксите за съдебното изпълнение. И тогава дадох този пример: „Аз нямам банкова сметка, защото не искам да се натоварвам с банкови такси, как тогава ще получавам възнаграждението си“.

И се оказа, че някой го е разбрал буквално. Разбира се, че имам сметка, аз съм на 50 г., издавам фактури, регистриран съм по ДДС, в НАП ми имат данните, имам и кредит, макар че в декларацията писах пълния му размер, защото не знаех колко точно е останал за погасяване, след като 8 г. го плащам. Народното събрание обаче трябва да разбере, че не е светая светих и трябва да се съобразява със законите в страната, и най-важното – с Конституцията. Това се и опитвах да обясня по време на дебата, но явно занапред трябва да внимавам малко повече с примерите, които давам“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *