Депутатите от Благоевградска област: Кой кой е в новия парламент?

4-ма депутати от ГЕРБ ще има Благоевградска област в 45-ото народно събрание, по 2-ма ще са представителите на „Има такъв народ“, ДПС и „БСП за България”, а 1 ще бъде депутатът от „Демократична България“. Данните бяха огласени от ЦИК вчера в 3.10 часа след полунощ.

Кой кой е в новия парламент?

Въпреки че едва в неделя ще бъде обявено разместването по листите съобразно броя на получените преференции от отделните кандидат-депутати, за ГЕРБ – Благоевград имената вече са ясни. Народните представители ще са Стефан Апостолов от Симитли, Александър Мацурев от Банско, Георги Динев от Петрич и Стоян Стоев от Сандански, пише в. „Струма“.

За Стефан Апостолов, който е син на кмета на Симитли Апостол Апостолов, това ще е втори депутатски мандат. Спечели го благодарение на рекордния брой преференции от 9507 гласа, които го изстреляха от последното 22-о място в листата дори преди водача й – транспортния министър Росен Желязков, който обяви, че влиза в следващия парламент от София.

Апостолов е роден на 28 февруари 1988 г., има диплома на магистър по финанси от ЮЗУ. В предишния парламент той беше зам. председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и член на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

Вторият депутат е Александър Мацурев, който получи 6515 преференциални гласа. Роден е на 19 май 1983 г. в Банско. Има бакалавърска степен по „Стопанско управление“ от Пловдивския университет, притежава диплома за висше образование по специалност „Маркетинг“ от Колежа по мениджмънт, търговия и маркетинг в София, магистър е по „Национална сигурност“ и „Финанси“ и е завършил българското училище за политика „Димитър Паница“ и Института за политика.

Преди да стане депутат в миналия парламент, 2 пъти беше общински съветник, а през 2011-2017 г. – заместник-кмет на Банско. В 44-ото НС бе член на Парламентарната комисия по околната среда и водите и на Парламентарната комисия по земеделие и храните.

Също бивш депутат е и третият народен избраник от ГЕРБ – Благоевград. Георги Динев също влиза в новия парламент благодарение на преференциите, които получи – 5075. Той е роден на 29 юли 1975 г. в Петрич и е икономист – има магистратура по предприемачество и мениджмънт от Техническия университет в Габрово. Беше общински съветник в Петрич 1 мандат и 1 г. председател на ОбС, преди да влезе в 44-ото НС. До момента Динев бе член на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, и на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

От новите депутати на ГЕРБ без парламентарен опит е само санданчанинът Стоян Стоев. Той е роден на 3 август 1979 г., координатор е на ГЕРБ в общината и до момента беше общински съветник, включен в комисиите по инвестиционна политика, европейски фондове и международно сътрудничество и бюджет и финанси в местния парламент. Стоев е магистър по информатика от ЮЗУ и има над 15 години мениджърски опит на ръководни позиции в български и международни компании. Живее в санданското с. Поленица.

Сигурни са двамата депутати и от втората политическа сила в областта – „Има такъв народ“. Те са юристи и ще са и единствените представители на областния център в 45-ия парламент.

Адвокат Илко Стоянов е роден през 1970 година в град Благоевград, а магистърската си степен по право е получил от Югозападен университет “Неофит Рилски” през 1996 година. През 2011 г. влезе като общински съветник в Благоевград от „ВОТ – Консерватори”, а през 2015 г. – от „Глас народен”, но след 3 г. напусна съветническия пост заради отказа на колегите му да го подкрепят за референдум, с който да бъде решена съдбата на разкопките край Покровник. После стана заместник-кмет на Петрич, но след преизбирането на Димитър Бръчков за кмет през 2019 г. подаде молба за напускане и се отдаде на формиране структурата на партията на Слави Трифонов в областта.

Вторият депутат от „Има такъв народ“ е 48-годишният юрист в „Топлофикация София“ Георги Попов. Роден в Благоевград, той също е завършил “Право” в ЮЗУ „Неофит Рилски”. Любопитно за него е, че голямата му страст е изкуството – освен че колекционира картини, той и рисува. Негови творби са участвали в много изложби в страната.

Двамата депутати от БСП – Благоевград ще са д-р Георги Михайлов от София и Богдан Боцев от Гоце Делчев. Те вече имат по един депутатски мандат в предишното НС, освен това са лични приятели.

Георги Михайлов е роден на 25 април 1958 г. в столицата. Има специалности клинична хематология, клинична онкология и клинична педиатрия. Бил е началник на Клиника по хематология в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НСБАЛХЗ), а от 2015 г. – директор на клиниката. Национален консултант е по клинична хематология (2006-2017). Участва в извършването на първите трансплантации на стволови клетки в България. През 1997 г. бе обявен за „Лекар на годината”, неколкократен носител е и на почетна диплома „Лекар, на когото българите вярват“. В 44-ото НС, където беше депутат от 23-и МИР – София, бе член на Комисията по външна политика и Комисията по здравеопазването. Най-известна от позициите му по отношение на българското здравеопазване е, че не може една болница да е търговско дружество.

Богдан Боцев влиза в 45-ото НС с получени 2247 преференциални гласа, които го изстреляха от 5-о място в листата. Роден е на 30 април 1980 г., финансист по образование. Преди да стане депутат през 2017 г., беше заместник-кмет на Гоце Делчев и лидер на Младежкото БСП в града. В предишния парламент членуваше в Комисията по бюджет и финанси и Комисията по политиките за българите в чужбина.

От „Демократична България“ представител на Благоевградска област ще е разложкият адвокат Иван Димитров. Получава депутатското място, след като водачът на листата Атанас Атанасов избра да влезе в парламента от 23-и МИР в София. Димитров е роден на 12 април 1973 г. в Разлог, завършил е право в ЮЗУ и от 2001 г. е адвокат. Председател е на ДСБ – Разлог и втори мандат съветник в местния Общински съвет. Член е на Адвокатския съвет при Адвокатска колегия – Благоевград.

От ДПС представителите на Благоевградска област ще бъдат Халил Летифов и Елхан Кълков.

Халил Летифов е роден на 16 април 1979 г. в Смолян, икономист по професия. В миналото НС беше представител от Стара Загора и членуваше в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и Комисията за контрол на службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Беше и заместник-председател на парламентарната група на партията в 44-ото народно събрание.

В същите комисии член беше и вторият депутат от ДПС Елхан Кълков. Роден е на 26.10.1973 г. в село Плетена, община Сатовча, и е поредният икономист. Той е магистър по специалността „Национална сигурност” от УНИБИТ – гр. София, има и бакалавърска степен „Публична администрация”, специализация „Данъчна администрация” в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Има 1 мандат като съветник, 1 г. като председател на ОбС, а през 2011-2017 г. е заместник-кмет на община Сатовча. От 2011 г. е член на Областния съвет на ДПС – Благоевград и на Общинския съвет на ДПС – Сатовча.

В 45-ия парламент ГЕРБ – Благоевград и БСП ще имат с по 1 депутат по-малко от предишния, ДПС запазва бройката си от 2-ма, ВМРО го няма, но пък новата 11-членна парламентарна група, която ще гони интересите на благоевградските избиратели, е с много по-широко териториално представителство. 2-ма депутати са от Благоевград, по 1 депутат вкарват общините Симитли, Банско, Петрич, Разлог, Сандански, Гоце Делчев и Сатовча, което е повече от половината общини в областта. Всички депутати са мъже, по 3-ма са финансистите, икономистите и юристите, имаме за цвят и по 1 информатик и лекар.

Средната възраст на депутатите от Благоевградска област в 45-ото НС е 45,5 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *