Депутатите отмениха пропорционалните избори, след 14-часов маратон

Неограничен брой на избирателните секции в чужбина, 100-процентно машинно гласуване в избирателните секции с над 300 души, нов и намален състав на Централната избирателна комисия, видеонаблюдение при броенето на бюлетините. Това гласуваха окончателно депутатите през близо 14 часовия парламентарен маратон в четвъртък. Дебатите по промените на Изборния кодекс продължиха през целия ден и приключиха малко преди 23.00 часа.

Народните избраници също така приеха пропорционалната избирателна система за избор на народни представители да се прилага до провеждане на първите редовни избори за народни представители след влизането в сила на този закон.

Със 125 гласа от ГЕРБ и „Има такъв народ“ бе одобрен от депутатите вкаран в последния момент от хората на Слави Трифонов текст в преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс. Над час отне дебатът по текста, като по-голямата част мина под знака коя от двете партии повече иска мажоритарни избори.

Това бе направено по предложение на депутатите от „Има такъв народ“ Ива Митева, Виктория Василева и Тошко Йорданов.

Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ от текста да отпадне думата „редовни“. А това на практика означава, че пропорционалната система няма да важи и след евентуални предсрочни избори.

Така, макар в Изборния кодекс да не се предвижда изрично въвеждане на мажоритарен вот, депутатите спориха „за“ и „против“ тази идея.

От ГЕРБ настояха мажоритарно гласуване да се въведе веднага и обвиниха „Има такъв народ“, че се отмята от предизборно обещание. От БСП пък бяха категорични, че подобна система е неприложима в български условия.

Депутатите също така решиха, че карантинираните заради коронавируса ще могат гласуват с подвижна урна на мястото, на което са в изолация, независимо дали имат настоящ адрес там, като ще могат да подават заявления и в деня на вота.

Жителите на селата с нас 100 души ще могат да избират кмет. Досега ограничението беше за селища с население от над 350 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *