Депутатите ни ухажват с данъчни облекчения

Данъчни облекчения са едни от първите законопроекти, внесени от депутатите от новото 46-то Народно събрание.

От БСП, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ предлагат промени в данъчни закони, лансирани в предишния парламент, който просъществува само месец.

От БСП отново настояват съществено да се увеличи данъчното облекчение за деца. Мотивът е насърчаване на раждаемостта чрез по-големи стимули за работещите родители. Левицата предлага облагаемият годишен доход на един от родителите да се намалява с 6000 лв. за всяко дете, вместо със сегашните 200 лв.

Освен това се предлага да няма ограничение на данъчната преференция, която сега се ползва само до третото дете в семейството. Така отстъпката от данъка върху доходите за едно дете ще стане 600 лв., за две деца – 1200 лв., за три – 1800 лв., за четвърто – 2400 лв. и т.н. БСП предлага още данъчното облекчение за деца да може да се ползва всеки месец от работещите родители, а не веднъж в годината, пише „Сега“.

Така всеки месец от заплатата на родител с едно дете ще се удържа с 50 лв. по-малък данък, от родител с две деца – по 100 лв. и т.н. Левицата обаче не е посочила колко повече средства биха останали в семейния бюджет и по-малко данъци ще влязат в хазната от това подобно данъчно облекчение.

БСП внася и старото си искане с промяна в Закона за местните данъци и такси да се премахнат всички такси за детски ясли, детски градини и кухни, които събират общините.

Левицата предлага и намаляване от 20 на 9% на ДДС за лекарствата. Тази по-ниска ставка ще намали постъпленията в хазната с 374 млн. лв. Но в същото време ще намали разходите на здравната каса за лекарства и ще увеличи данъчните постъпления от свиването на сивия сектор и по-голям търговски оборот, обясняват вносителите на поправката.

„Демократична България“ отново внася предложението си да се завиши прагът за регистрация по ДДС. В момента всяка фирма, достигнала 50 000 лв. облагаем оборот, трябва задължително да се регистрира по ДДС.

Според ДБ това затормозява малките фирми, защото изисква повишена счетоводна отчетност, подаване на декларации всеки месец, водене на дневници, а всичко това означава по-големи счетоводни разходи. Затова и много търговци търсят начини да се задържат под прага, за да избегнат регистрация по ДДС, посочват от ДБ. И предлагат този праг да се завиши до 166 000 лв. (европейската директива за ДДС предвижда от 2025 г. единен праг на облагаем оборот от 85 000 евро).

С почти същите мотиви от ИБГНИ предлагат този праг дори да е по-висок – 200 000 лв. Мария Капон от ИБГНИ за втори пореден път е вносител на промяна, която цели да се премахне данък уикенд. Става дума за облагането на личното ползване на фирмени автомобили, имоти, компютри, телефони и други активи на фирмата, въведено през 2016 г.

От ДБ предлагат още изменения в Закона за ДДС, които да позволят отчитането на търговските обороти без необходимостта от касови апарати или специално фискални устройства.

Става въпрос за т.нар. софтуерна фискализация, която позволява регистриране на продажбите в реално време от софтуера за управление на продажбите. Въпреки това всяка продажба получава уникален номер, който може да бъде отпечатан от устройство, различно от фискално устройство, или изпратен по електронен път. Това ще спести на бизнеса разходи над 100 млн. лева, показваха сметките на ДБ в предишния парламент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *